onsdag 18 november 2015

Voj, voj Ahtisaari


Finlands tidigare president och Nobelfredspristageren Martti Ahtisaari verkar vara en drömmare med god vilja men oj vad långt borta från verkligheten han rör sig när han uttalar sig om Mellanöstern och speciellt Israel - Palestina konflikten.
Såhär säger Ahtisaari i en intervju i Kauppalehti:
”Se, mikä on radikalisoinut nuorisoa Lähi-idässä, on että palestiinalaisia on kohdeltu kehnosti. Ei pidä ihmetellä, että se radikalisoi, koska sitä voidaan aina käyttää syynä.”
Egen fri översättning till svenska:
Det som har radikaliserat ungdomen i Mellanöstern är att palestinierna har behandlats illa.Det är inget att förundra sig över att de radikaliseras, eftersom det alltid kan användas om orsak.

Så enligt Ahtisaari är orsaken till att bland annat sunni och shia muslimer spränger varandra i luften i tusental att palestinierna behandlats dåligt.
Under Israels "ockupation", om jag använder palestiniernas terminologi, har palestinierna inte behandlats sämre än andra folk som lever under ockupation. Antagligen bättre. Hur kan det då komma sig att hela Mellanöstern skulle ha radikaliserats på grund av "ockupationen". Ingen annan ockupation i världen har lett till att en hel region radikaliserats och ungdomar i mängd blir självmordsterrorister.
Orsak till radikaliseringen är helt enkelt islam. Enligt islam är problemet när det gäller palestinierna inte att palestinierna behandlats illa utan att judarna upprättat en stat på islams område. Det kan man inte tillåta och därmed är det varje muslims plikt att delta i ett religionskrig som befriar islams område från inkräktarna.Detta budskap förmedlas av både politiska och religiösa ledare och är en delorsak till radikaliseringen. För att komma till en lösning som tillfredsställer islam hjälper inga fredsavtal utan Israel måste helt enkelt försvinna. Inte alla muslimer omfattar denna lära men tillräckligt många för att terrorn skall pågå. Terrorn som hämtar sin inspiration från de här källan riktar sig främst mot Israel och judarna.


Men den största orsaken till radikaliseringen och terrorn i Mellanöstern är helt enkelt kriget mellan sunni och shia muslimer och i bakgrunden finns bl.a. Saudiarabien och Iran.
De allra flesta terrorattackerna i området är kopplade till detta krig plus att vi de senaste åren fått med IS som ser sig som den enda rätta representanten för islam och därmed krigar mot alla andra.
Muslimernas krig mot varandra har ingen koppling till Palestinakonflikten, den har pågått från och till i hundratals år. Det är främst när västvärlden blandar sig i denna konflikt som terrorattacker riktas mot västvärlden även om det också finns en målsättning att erövra hela västvärlden för islam.

Att som Ahtisaari påstå att Mellanöstern radikaliserats på grund av att palestinierna behandlats illa vittnar om stor okunskap eller något ännu värre.
Om man blundar för varifrån de radikala islamska grupperingarna i verkligheten hämtar sin inspiration har man inget att bidra med när det gäller att lösa den konflikten.
Med de resurser Ahtisaari har till sitt förfogande kan man inte annat än förundra sig över hans uttalande. Endera borde han pensionera sig eller förnya personalen som  skaffar fram information till honom.

Inga kommentarer: