fredag 25 november 2016

Nya bränder idag

Nya bränder har brutit ut i dag i närheten av Jerusalem och i södra delarna av Israel i närheten av Kiryat Gat.
75.000 har evakuerats från sina hem i Haifa och ett tusental från andra områden i Israel.Sammanlagt har omkring 200 bränder brutit ut de senaste dagarna, ca 750 ha skog och andra markområden har skadats av bränderna. En del av bränderna har varit anlagda.
Under natten meddelade myndigheterna ändå att läget är under kontroll.
New fires on Friday; investigation into Thursday blaze confirms arson fears

Uppdaterad
Hjälp från andra länder når till Israel.
Förutom Grekland och Kroatien som var de första att sända hjälp till Israel för att delta i släckningsarbetet deltar nu fleras andra länder. USA har sänt ett betydligt större och effektivare flygplan än de som Israel har till förfogande och som kan arbeta dygnet runt samt 50 brandmän till Israel. Egypten har sänt två helikoptrar, Jordanien brandbilar och brandmän och Azerbajdzjan har sänt ett flygplan. Brandmän från de palestinska områdena deltar också i släckningsarbetet.

Ett tiotal personer har förhörts av polisen misstänkta för att ha anlagt bränder. Bland annat en brand nära huvudbrandstationen i Haifa som skall ha anlagts för att försvåra släckningsarbetet.

Flera nya bränder har brutit ut under fredagen.

Invånarna i Haifa har fått återvända till sina hem. Evakueringen från Haifa som berörde omkring 70.000 personer var den största i Israels historia enligt Haifas borgmästare. Närmare 700 bostäder har skadats och 37 bostäder är helt förstörda.


Arson blamed for Thursday's massive Haifa blaze; multiple new fires Friday

Haifa residents cleared to go back home after fires; 600-700 apartments damaged

Inga kommentarer: