torsdag 28 februari 2013

Erdogan: "Sionism brott mot mänskligheten"

Turkiets premiärminister Erdogan håller stilen. I ett tal inför ett FN-forum för dialog mellan väst och islam, Alliance of Civilizations, kallade Erdogan sionism för ett "brott mot mänskligheten".
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var närvarande vid mötet men ännu har ingen tillrättavisat Erdogan för hans antisemitiska uttalande.
Knappast finns det heller några ledande politiker i Europa som har kurage nog att tillrättavisa premiärminister Erdogan.
Erdogans tal gav annars också prov på verkligt hyckleri. Han anklagade väst för dess respektlösa inställning till muslimer. Detta samtidigt som kristna i de muslimska länderna förföljs, sätts i fängelse och islam till och med kräver att muslimer som övergår till kristendomen skall dödas.
Hundratusentals kristna har under de senaste åren tvingats fly från sina hemländer i Mellanöstern där islam är dominerande religion. Även många muslimer väljer att flytta till Europa.
Det är definitivt inte den "respektlösa" inställningen till muslimer i väst som är det stora problemet i förhållandet mellan väst och islam.
Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Turkiet under ledning av Erdogan och hans islamistiska Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) är ett av de största hoten mot fred i Mellanöstern för tillfället.

Turkey's Erdogan to UN Conference: "Zionism is Crime Against Humanity " (UN Watch)
Erdogan says Zionism crime against humanity (Jerusalem Post)
Turkish PM Erdoğan: Islamophobia, anti-Semitism same (Turkiska Huriyet)

Uppdaterad: Talesmän för USA och FN har tagit avstånd från Erdogans uttalande om sionism.
White House slams Erdogan's Zionism remark
 "UN says Erdogan's anti-Zionism comment may have been wrongly interpreted; White House says comments "offensive and wrong."

Till FN:s påstående att Erdogan kanske felöversattes kan man bara konstatera att den engelskspråkiga versionen av turkiska Hurriyet skriver:
"Islamophobia must be recognized as a crime against humanity in the same fashion that Zionism, anti-Semitism and fascism should be, Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan said yesterday."

Uppdaterad:
Baird: Turkey's remarks on Zionism 'deplorable'
 Germany Condemns Turkish PM Erdogan for “Hurtful and Unacceptable” Remarks


Inga kommentarer: