tisdag 5 februari 2013

Problemet Turkiet

Turkiet som under premiärminister Erdogans ledning försöker bli en ledande stormakt i Mellanöstern fortsätter med sin minst sagt hårda kritik av Israel.
I måndags kallade Turkiets utrikesminister   Israel för en paria stat på grund av Israels byggande i bosättningarna.
Några dagar tidigare kritiserade Davutoglu Israel för flygattacken mot Syrien och även Syrien kritiserades för att de inte hade svarat på Israels attack.
Turkiet kommer inte att sitta stilla och se på om Israel attackerar muslimska stater sade Ahmet Davutoglu.
På söndagen stämde premiärminister Erdogan in i kritiken och anklagade Israel för statsterrorism.
En israelisk talesman kommenterade de turkiska uttalandena med att säga att det inte är annat än hyckleri när Turkiet som etniskt rensat norra Cypern och förflyttat 200.000 turkar till området kritiserar Israels bosättningspolitik.
Samma hyckleri finns i kritiken av Israels flygbombning mot syriska vapentransporter till Hizbollah, Turkiet går nämligen  mer eller mindre regelbundet över gränsen till Irak för att bekämpa kurdiska rebeller.
På längre sikt är Turkiet ett av de verkligt stora orosmomenten i Mellanöstern. Islamiseringen går framåt och yttrandefriheten begränsas. Freedomhouse betecknar Turkiet som ett "delvist fritt" land men säger samtidigt att journalister förföljs och arresteras i Turkiet.
Som jämförelse kan sägas att Israel betecknas som "fri" av Freedomhouse.

In the following letter, Freedom House and other prominent rights groups call on President Barack Obama to express public concern regarding Turkey's increasingly hostile environment for free speech and expression.
Official: Turkish tirades reveal 'brazen hypocrisy'

 Analysis: Ankara, Jerusalem ties unlikely to improve

Inga kommentarer: