tisdag 26 januari 2016

Ban Ki-moon håller inte måttet

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har hållit ett tal om situationen i Mellanöstern.
Talet bidrar inte med något för att förbättra relationerna mellan Israel och palestinierna.
 Ban fördömer visserligen terrorattackerna mot judarna men begår ett oerhört misstag när han samtidigt mer eller mindre klart säger att det är en naturlig reaktion på ockupation och förtryck. För de palestinska knivhuggarna är detta grönt ljus från generalsekreteraren.
 Ban fördömer inte de palestinska myndigheterna på några punkter och riktar inga direkta krav till dem.
Däremot slår han fast att när judar bygger och bor i Samarien och Judéen, i judarnas historiska hemland, så är det en skymf mot det palestinska folket och det internationella samfundet och dessutom olagligt.Enligt Ban så gör det också att man börjar ifrågasätta Israels vilja till en tvåstatslösning. (Trots att många palestinska ledare rakt ut säger att målet är att Palestina skall ersätta Israel får det inte Ban att ifrågasätta palestiniernas fredsvilja!)

Man skulle tro att det är en människa som är okunnig som uttalar sig men det kan han inte vara. Därför är det något annat som ligger bakom, vad kan var och en själv bedöma.
Men generalsekreteraren ljuger. De judiska bosättningarna i Judéen och Samarien är inte olagliga. I FN:s grundstadga slås det fast att FN inte ändrar på de rättigheter som judarna (och andra folk) genom tidigare avtal fått. Det betyder att stadgarna för Palestinamandatet och överenskommelsen i San Remo fortfarande gäller vilket betyder att judarna har rätt till och uppmanas bosätta sig i området mellan Jordan och Medelhavet.

"Palestiniernas reaktion är en naturlig reaktion på ockupation". Israel ockuperar inte någon palestinsk stat eftersom någon sådan aldrig existerat. Västbanken, Judéen och Samarien är ett omstritt territorium där judarna enligt de tidigare nämnda avtalen har rätt att bo och upprätta sin stat.
De palestinska araberna med PLO och Hamas i spetsen vill upprätta en egen stat på området plus på det som nu är Israel.
Israel har vid flera tillfällen varit beredd att avstå från största delen av området för att palestinierna skall få självstyre men det har aldrig varit tillräckligt för PLO (som förhandlar för palestinierna).
Visst kan palestinierna vara frustrerade men skyll inte på Israel. Om man likt palestinierna väljer krig istället för fred blir det krig och palestinierna har valt den vägen.
Generalsekreteraren med sina ensidiga fördömanden av Israel och ovilja att visa på palestiniernas fel hjälper till att hålla kriget vid liv.

Remarks to the Security Council on the Situation in the Middle East


Uppdaterad: Netanyahu fördömer Bans tal:

Netanyahu blasts UN's Ban: Your remarks are a tailwind for terror

Inga kommentarer: