tisdag 3 april 2018

Debatt om Gazaprotesterna och arméns åtgärder

Efter fredagens upplopp vid gränsen till Gaza debatteras det ivrigt i den israeliska pressen om armén agerade korrekt eller använde för mycket våld när den hindrade demonstranterna att ta sig över gränsen. Kunde man på något sätt ha undvikit att 16 palestinier dödades,frågar man sig.
Det är typiskt för det israeliska samhället att man efter varje strid debatterar och funderar över om något kunde ha gjorts annorlunda. Det finns de som kallar händelsen en massaker och de som anser att armén handlade helt korrekt.
Debatten visar att Israel är ett fritt samhälle där alla får ha sin åsikt och arméns åtgärder kritiskt granskas.
Största delen av de dödade palestinierna var välkända terrorister. Under protesterna försökte palestinierna placera ut sprängladdningar vid gränsen och kastade brandbomber och stenar så omvärldens tal om palestiniernas rätt till fredliga demonstrationer och yttrandefrihet är nog missvisande. Protesterna var inte fredliga och yttrandefriheten begränsas nog mera av Hamas än av Israel.
Man bör också komma ihåg att det inte var demonstrationer för bättre levnadsförhållanden utan målet för demonstrationerna är enligt Hamas ledare att återta Palestina, vilket i praktiken betyder att förinta det judiska Israel.
Här två exempel på hur diskussionen går:

What we know and don’t about Friday’s Gaza protests

Gaza and the worthlessness of international opinion

Inga kommentarer: