tisdag 10 april 2018

Reaktioner på mord bland judar och palestinier

En video som publicerats på sociala medier där man kan se en israelisk soldat skjuta en obeväpnad palestinier vid gränsen till Gaza samtidigt som några andra soldater hurrar har väckt stor uppmärksamhet i Israel.
Armén har lovat undersöka händelsen och säger att den verkar vara från december 2017. Innan händelsen undersökts kan man inte med säkerhet veta om det som visas på videon återspeglar verkligheten. Men om vi antar att den gör det verkar det vara fråga om ett mord utförd av en soldat och andra soldater beter sig på ett opassande sätt.
Då är också upprörda reaktioner och fördömanden på sin plats i ett friskt samhälle. Flera politiker från olika partier har fördömt händelsen och uttryckt sitt stöd för att saken skall utredas även om tidpunkten för publiceringen tyder på att målet är att svartmåla den israeliska armén.

Här ser vi en stor skillnad på hur samhället och ledarna i Israel fungerar och hur det palestinska samhället fungerar.
Något som ser ut som ett mord fördöms och skall utredas i Israel. I det palestinska samhället fungerar det helt annorlunda.
De två stora partierna/organisationerna Fatah och Hamas med dess ledare uppmanar till våldsdåd och mord på judar. De belönar mördare och ledarna hedrar dem som hjältar.

Det kommer alltid att finnas individer som gör sig skyldiga till brott, även mord, och sådana måste bestraffas.
Men om ledarna i ett samhälle stöder, driver på och visar sin uppskattning för mördarna är det fråga om något mycket allvarligare.
Det blir därför intressant att se omvärldens reaktion på den publicerade videon.Ifall de som reagerar med fördömanden och krav på undersökningar och straff för de skyldiga israelerna inte visar någon reaktion på de palestinska ledarnas uppmuntran till mord och belöning av mördare är det bara fråga om hyckleri och ett sätt att angripa Israel, inte krav på rättvisa.

Saeb Erekat en av ledarna inom PLO kräver en internationell utredning av händelsen och kommer med många anklagelser och fördömanden. Varför kan man fråga sig, PLO förespråkar ju mord på judar så varför skulle det vara fel om motparten använder sig av liknande metoder. Nej när det gäller mord och angrepp på civila har de palestinska ledarna inte rätt att ställa några krav på andra.

IDF probes video of troops cheering as sniper shoots Palestinian near Gaza fence

Widespread condemnation for video of soldiers cheering shooting of Palestinian

IDF said to question soldiers filmed celebrating shooting of Palestinian

Murder of 11 was "greatest and most wonderful quality operation" says Fatah in video and Facebook post
I mars 1975 tog sig 8 palestinska terrorister in i ett hotell i Tel-Aviv. I attacken dödades 8 civila och tre soldater. Fatah beskriver på sin Facebooksida attacken som en av Fatahs största och underbaraste attacker.
Fatah wants more murderers:

Murderer of 10 is "heroic prisoner" "We miss you... 
our people needs men like you"

Fatah: Murder of 10 was  "one of the most famous operations"
Attempted suicide bombing was "heroic operation,"
"Glory to you, O son of Palestine -  on to the eternal gardens"


Inga kommentarer: