söndag 22 april 2018

Fredagens upplopp vid Gazagränsen

Fredagens protester vid gränsen mellan Israel och Gaza var en upprepning av vad som hänt tidigare veckor även om det var färre som deltog i protesterna och upploppen.
Palestinierna använde brandbomber och lyckades också med hjälp av drakar flyga små brandbomber över gränsen till Israel där de antände växtligheten och en byggnad fick omfattande skador. Försök gjordes att riva gränsstängslet och i dessa fall använde israeliska armén även skarp ammunition för att förhindra att någon tog sig över gränsen.
Enligt palestinska uppgifter dog fyra palestinier i upploppen, stor uppmärksamhet har uppgiften om att en av de dödade var en 15-årig pojke fått.
Från FN håll har det kommit skarpa fördömanden av Israels agerande, så också från många andra håll.
Som utomstående kan man tycka att israeliska armén kunde använda mindre farliga sätt att stoppa dem som försöker riva gränsstängslet eller ta sig över det än skarp ammunition. Det är lätt att tänka så när man är långt borta från händelsernas centrum, men i verkligheten är det israeliska politiker och militärer som måste bedöma vad som krävs för att förhindra att palestinierna från Gaza kommer över gränsen till Israel. Judiska samhällen ligger bara några hundra meter från gränsen så det finns inte alltför mycket spelrum.
Det är upprörande när ett barn dödas men till arméns försvar måste sägas att det är omöjligt att se om en person som deltar i en attack på gränsstängslet är 15 eller 25 år gammal. Det som förundrar mig (eller egentligen blir jag inte längre förvånad) är att man så ivrigt fördömer Israels agerande men inte verkar bli upprörd över att Hamas så hänsynslöst utnyttjar barn. Ett barn har inget att göra i ett stridsområde men Hamas offrar gärna barn för att svartmåla Israel och världens ledare och media verkar gärna spela med i Hamas spel.

Hamas har gett direktiv till journalister hur de skall rapporteras från upploppen: (Honest Reporting)
In a nutshell, Hamas does not want journalists to use the words “clashes” and “confrontations” when reporting about the demonstrations, or that any demonstrators killed were its own operatives. Photographers are not to take photos of Palestinians throwing rocks or firebombs, and to solely focus on the Israeli response. Journalists are not to quote or rely on Israeli media or inform Palestinians what Israelis are saying about clashes. Journalists are to instead expected to “humanize” the dead and injured Palestinians.

Palestinians say four, including boy, 15, killed by IDF during Gaza protest

IDF probing report, video of 15-year-old said killed in Gaza clashes

Flaming kite from Gaza sets Israeli warehouse ablaze

Army said to find slain Gaza teen was trying to damage border fence when shot

Hamas-Fatah fight erupts at mourning tent for Gaza teen killed by IDF

Inga kommentarer: