onsdag 27 augusti 2014

Inga segrare i Gazakonflikten

Efter nästan två månader av strider förväntar man sig nu att vapenvilan mellan Israel och Hamas skall hålla.
Hamas har varit snabb med att fira "segern" men det är bara ord.Den nya vapenvilan ger inte Hamas något den inte skulle ha fått redan när den första vapenvilan förkastades i juli. Vad Hamas har uppnått verkar närmast vara att situationen återgår till vad den var innan kriget inleddes.
Hamas har förlorat närmare 1000 "soldater" och mellan 50 - 80 procent av sina raketer. Hamas underjordiska vapen, attacktunnlarna in i Israel har förstörts eller åtminstone en stor del av dem, 32 stycken.
Hamas raket och granatattacker har gjort livet svårt i gränsområdet i Israel och i de närmaste städerna. Många invånare i området har lämnat sina hem för att bo längre bort från gränsen.
Men livet i Tel-Aviv området, i Jerusalem och i norra Israel har i stort sett fortsatt som normalt trots att Hamas nog försökt nå området med sina raketer. Detta tack vara raketförsvarssystemet Iron Dome  som effektivt skjutit ner nästan alla raketer som riktats mot de större städerna.
Hamas beskriver detta som en seger, men befolkningen i Gaza är kanske inte av samma åsikt. De har fått betala ett högt pris för ingenting. Närmare 1000 civilpersoner har dödats många byggnader är förstörda och  tiotusentals utan hem.

I Israel är reaktionerna efter vapenvilan blandade.
En del säger att Hamas tvingats kapitulera och att Israel tillfogat Hamas betydande skador.
Andra säger att eftersom Hamas finns kvar vid makten i Gaza och gruppen inte har avväpnats betyder det att ett nytt krig kommer att blossa upp inom kort.
Efter att en stor del av Hamas vapen har förstörts och kanske framför allt efter att Israel har förstört attacktunnlarna har Israel åtminstone köpt sig tid och förhindrat vad som kunnat bli en verklig katastrof och massaker. I praktiken är det kanske det enda som är möjligt att uppnå.
Befolkningen i gränsområdet verkar ändå vara besviken. De har lidit mest av kriget och resultatet är bara att situationen är oförändrad, nya raketanfall kommer, det är bara fråga om när.

Om vapenvilan håller skall svårare frågor diskuteras inom en månad. Hamas vill ha en öppen hamn och flygplats. Israel vill att Hamas skall avväpnas.Trots att en del av omvärlden här ger Israel sitt stöd finns det knappast några praktiska förutsättningar för att så skulle ske. (Ett långvarigt krig mot Hamas är enda möjligheten eftersom Hamas aldrig frivilligt kommer att avstå från sina vapen.)

De palestinska myndigheterna planeras få en större roll i Gaza efter vapenvilan. Myndigheterna skall kontrollera gränserna och förhoppningsvis förhindra vapen att strömma in till Gaza. "Lite" blåögt kan man tycka.
Fyraåriga Daniel Tragerman är en av de många oskyldiga som dödats i Gazakonflikten de senaste två månaderna. Oskyldiga dör alltid i krig, men man kan fråga sig om resultatet var värt vad det kostade. Men vi får aldrig reda på vad som skulle ha hänt om...


Parameters of the Gaza cease-fire agreement 

Gaza cease-fire between Israel, Hamas goes into effect 

Opposition to cease-fire comes from across political spectrum 

 Israel has agreed to Egyptian proposal for ceasefire that will be unlimited in time.

Liberman: Israel can't ensure safety of citizens in the South as long as Hamas rules Gaza 

Leaders in southern Israel skeptical of Gaza cease-fire

Inga kommentarer: