onsdag 13 augusti 2014

William Schabas leder FN:s mänskorättsråds utredningskommitté

William  Schabas, känd för sina anti-israeliska uttalanden leder den kommitte som FN:s mänskorätts råd utsett för att utreda Israels påstådda krigsbrott i  Gaza, på västbanken och i östra Jerusalem.
Schabas har tidigare sagt att han vill se både premiärminister Netanyahu och Israels tidigare president Peres inför internationell domstol.

Israels utrikesminister förundrar sig över varför inte UNHRC valde Hams ledare Khaled Mashaal till att leda utredningen eftersom han delar UNHRC:s syn på Israel.

Israels FN ambassadör sa i en intervju att när man formar en utredningskommitté med  Schabas som ledare är det ungefär som om man skulle inbjuda ISIS för att organisera en vecka i FN som behandlar religiös tolerans.

Hamas verkar däremot nöjd.
En talesman för terroristorganisationen Hamas, Sami Abu Zuhri:"Hamas välkomnar beslutet att grunda en undersökningskommitte för att utreda krigsbrotten som utförts av ockupationsmakten...

William  Schabas ordförande för utredningskommittencsom utsetts av FN:s mänskorätts råd,  fick frågan om han anser att Hamas är en terroristorganisation.
Schabas: Det skulle vara olämpligt av mig att svara på en sådan fråga...saken bör utredas på ett netutralt och objektivt sätt.

På frågan om kommitten också kommer att undersöka brott som utförts av Hamas svarade Schabas undvikande att han inte kan säga hur kommittén kommer att förverkliga sitt mandat.

UNHRC investigator Schabas stays mum on Hamas as ‘terror group’

Prosor: Having Schabas lead UN Gaza probe akin to ISIS hosting religious tolerance event

Inga kommentarer: