onsdag 17 februari 2016

Israels och YLE:s mediakrig

Efter att ha uppmärksammats på att Hufvudstadsbladet i positiva ordalag skrivit om dokumentärfilmen "Israels mediakrig" som sändes av rundradiobolaget YLE (4.2.) såg jag filmen och skrev följande insändare till Hufvudstadsbladet, insändaren publicerades inte så därför kommer texten här istället.

"Israels mediakrig"
Isabella Rothberg presenterar i HBL 4.2. TV-programmet "Israels mediakrig" (YLE) som en välgjord dokumentär.Tyvärr är det en total felbedömning av Rothberg. Det är inte fråga om en dokumentär. Om man vill vara positiv kan man säga att i programmet finns spår av sanning, men det är fråga om en propagandafilm som grundar sig på lögner och historieförfalskning med mål att svartmåla Israel och urskulda palestinsk terrorism.
Ett exempel:
I programmet försöker man påvisa att media och politiker i USA mer eller mindre styrs av Israel eftersom man accepterat att orsaken till Gazakrigen är raketbeskjutningen från Gaza och Israel därmed bara försvarar sig.
Faktum är dock att politiker i Europa och även FN:s generalsekreterare i denna fråga har samma åsikt som ledarna i USA. Tysklands förbundskansler Merkel har sagt: " Hamas i Gaza är skyldig till att våldsamheterna blossat upp. Det finns inget som berättigar till raketbeskjutningen mot Israel, som har förorsakat mycket lidande för civilbefolkningen. Israel har rätt och skyldighet att skydda sin befolkning". Samma budskap har kommit från EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Det är sant att nyhetsmedia i Europa delvis haft en annorlunda vinkling av konflikten än media i USA. I Europa har man varit betydligt villigare att vara ett direkt språkrör för terroristorganisationen Hamas, vilket inte betyder att man haft en mera objektiv eller bättre rapportering.
Som sakkunniga använder programmet bl.a. Norman Finkelstein, Amira Hass och Noam Chomsky, alla välkända för sina minst sagt kritiska inställning till staten Israel.
Programmet kan i korthet beskrivas som en modern version av gamla antisemitiska lögner: Judarna (Israel) är onda, de dödar oskyldiga människor och manipulerar ledare och media.
Programmet strider enligt min mening helt klart mot Yles etiska regler (http://svenska.yle.fi/sida/yles-etiska-regler-program-och-innehallsproduktion-epi) och jag hoppas att någon som har ansvar för Yles verksamhet reagerar. Detta i all synnerhet eftersom det verkar som om Yle genom Arto Hyvonen bidragit till produktionen.

Inga kommentarer: