fredag 5 februari 2016

Kampen mellan det goda och det onda - mellan livet och döden

För några dagar sedan mördade tre palestinska terrorister den 19- åriga gränspolisen Hadar Cohen. Hadar räddade livet på sin kollega och antagligen förhindrade hon en större terrorattack innan hon sköts till döds. De tre terroristerna dödades av polisernas kulor.
De ord som Hadars pappa och en av terroristernas pappa uttalat ger en bra bild av vad konflikten mellan Israel och palestinierna handlar om. Det är i grunden inte speciellt komplicerat, det är en konflikt mellan det goda och det onda, mellan livet och döden.
Lika lite som man kan säga att man är neutral inför liv och död - endera lever man eller så är man död -  lika lite kan man blunda för denna grundläggande orsak till konflikten.

Hadar Cohens pappa vid begravningen:
Gränspolisen Hadar, 19, räddade livet på sin kollega och vän under onsdagens attack i Jerusalem. På begravningen en dag senare talade hennes far Ofer med en röst fylld av tårar:
 De säger att du var en sann hjälte, men de känner inte den värme du utstrålade, din kärlek till livet och ditt fängslande leende...hur skall jag kunna skiljas från dig...


Terroristen Muhammad Kmeils pappa till palestinsk TV efter att han fått reda på sonen attack och död:
Vi mottog nyheten med glädje, en Martyr (Shahid = hederstitel), vår Herre valde honom bland folket att bli en Martyr, Allah kommer att förlåta honom och vi hoppas han får vara bland människorna i paradiset, om Allah vill. Prisad vare Allah.


I Israel: Rädda liv - bli hjälte - saknad och sorg när hon är död.

Bland palestinierna: Ta liv - bli hjälte - glädje över de liv han tog och hans egen död.

Godhet och ondska - Liv och död.

Inga kommentarer: