tisdag 20 december 2016

Palestinsk reaktion på en eventuell flyttning av USA:s ambassad till Jerusalem

Redan 1995 godkände kongressen i USA en lag som säger att USA:s ambassad i Israel skall flyttas från Tel-Aviv till Jerusalem. Lagen säger också att Jerusalem bör förbli en odelad stad och erkännas som Israels huvudstad. Lagen understöddes av en stor majoritet, i senaten röstade man för den med rösterna 93-5 och i representanthuset med 374-37.
Alla presidenter sedan dess har förhindrat att lagen genomförts i praktiken och frågan nu är naturligtvis om Trump kommer att följa i sina föregångares spår eller göra som han lovat och flytta ambassaden till Jerusalem.
Palestiniernas reaktion på en eventuell flyttning av ambassaden fick man en försmak av i måndags när Saeb Erekat, PLO:s chefsförhandlare, talade i Washington.
Ifall ambassaden flyttas till Jerusalem kommer alla utsikter för en tvåstatslösning att vara över och hoppet om en fredlig lösning kommer att försvinna, sade Erekat
Andra följder kommer att vara
- Erekat kommer att avgå
- PLO kommer att ta tillbaka sitt erkännande av Israel
- PLO kommer att ogiltigförklara alla tidigare avtal med Israel
- Alla amerikanska ambassader i arabvärlden kommer att tvingas att stänga

Ingen försonlig inställning precis! Och hur skulle det hjälpa den palestinska befolkningen? Å andra sidan har väl PLO aldrig brytt sig om den palestinska befolkningen, det är strid mot Israel som är huvudsaken.

PLO will revoke Israel recognition if US moves embassy, top official warns

Ledare i The Times of Israel:
There’s more than one way to move a US embassy

Inga kommentarer: