torsdag 3 oktober 2024

Iran anfaller - det är Israels fel

 Det verkar vara en trend bland redaktörer och så kallade experter att anklaga Israel och speciellt Netanyahu för krigen i Mellanöstern och till och med  Irans attack mot Israel.

Netanyahu håller i gång kriget i Gaza och startade kriget mot Hizbollah för att provocera Iran att anfalla Israel, så att Israel får slå tillbaka. Ungefär så påstår man. Det visar på en stor brist på kunskap om läget i Israel eller så är det helt enkelt fråga om att svartmåla Israel. Båda orsakerna finns säkert i bakgrunden.

När det gäller kriget mot Hamas skall vi komma i håg att för ett år sedan var det många västledare som krävde att Hamas måste elimineras. Det var den naturliga reaktionen när världen fick se dess grymhet.

Ledarna i väst har haft möjlighet att backa från sina uttalanden när de insett att krig kostar och kräver offer. Men den lyxen har inte Israel. De måste slutföra kriget mot Hamas, det handlar om den judiska statens rätt att existera.

Hizbollah anföll Israel dagen efter att Hamas hade utfört massakern av fler än 1000 judar. Därefter har de dagligen skjutit raketer mot norra Israel och tvingat ungefär 60.000 israeler i norra Israel att lämna sina hem, fly och hitta någon annan plats att bo på.

Omvärlden har inte nämnvärt ansträngt sig för att tvinga Hizbollah att upphöra med beskjutningarna och dra sig bort från gränsen till Israel. Hizbollahs närvaro i södra Libanon bryter mot FN:s säkerhetsråds resolution 1701. Trots att FN har styrkor i området har de under de 18 år som gått sedan resolutionen antogs inte gjort något för att förhindra Hizbollah att etablera sig och rusta upp i södra Libanon.

Efter att ha utsatts för beskjutning i ett år och flyktingarna tvingats leva borta från sina hemtrakter lika länge har Israel nu tagit tag i saken. Det är den naturligaste sak i världen och är precis vad alla andra stater också skulle göra i motsvarande situation.

Det är ingen provokation mot Iran, som vissa påstår, det handlar om att försvara det egna landets invånarna och skapa förutsättningar för dem att återvända till sina hem.

Israels premiärminister Netanyahu har ett stort stöd, både bland folket och från parlamentet, för kriget mot Hamas och mot Hizbollah. Vissa från oppositionspartierna skulle till och med önska hårdare tag. Så när "experter" målar upp bilden av Netanyahu som krigstokig har de inga grunder för sina påståenden.

När det gäller provokationer kan man fråga sig varför inte Irans agerande lyfts fram. Iran har ingen gräns mot Israel utan ligger nästan 2000 km bort. 

Iran använder både Hamas och Hizbollah för att föra krig mot Israel och utrustar dem efter bästa förmåga. Dessutom använder Iran grupper i Syrien, Irak och Jemen för att attackera Israel med missiler och drönare. 

Iran klargör på nytt och på nytt att deras mål är att utplåna Israel.

Iran har nu två gånger utfört massiva missilangrepp på Israel. Notera att angreppen inte har varit svar på några israeliska attacker mot Iran, sådana har inte förekommit.

I finländsk media målas det alltså ändå upp en bild att det är Israel som provocerar och är orsaken till striderna. Det må vara okunskap eller ren illvilja och judehat men bilden som finländarna får från många av våra nyhetsförmedlare är att Israel och speciellt Netanyahu är ond och orsak till allt det onda i Mellanöstern.

Och naturligtvis leder det till ökat hat mot Israel och judar.


Hamas has refused to engage in ceasefire talks for weeks, US State Dept. says

They were right': France would defend itself like Israel does, former president says

Only way for Israeli northerners to return home is boots on ground in south Lebanon - editorial

IDF shoots down drones targeting central Israel; Yemen’s Houthis claim attack

Iranian regime’s missile assault underlines that Israel, with US, must expedite its demise


Inga kommentarer: