tisdag 15 oktober 2024

Sakargument mot Finlands linje

 Texten har sänts till HBL men inte publicerats.

Ingemo Lindroos säger i en ledare att debatten om Mellanöstern skall föras med sakargument. Tyvärr följer hon inte sitt eget råd. Hon avvisar sakliga argument som bibeltroende för fram bara  på grund av att de också tror på Bibeln.

Många kristna har genom sin koppling till Israel tydligen betydligt större kunskap om historiska fakta och dagens läge i Israel än de flesta politiker och journalister har.

Genom omröstningen i FN:s generalförsamling vill Finland tvinga judar att lämna sina hem, respekterar inte tidigare internationella beslut, respekterar inte och bryr sig inte om historiska fakta och visar sitt stöd till dem som vill förinta Israel och ger dem därmed uppmuntran att fortsätta sin strid.

Både politiker och journalister borde läsa den avvikande åsikt som Julia Sebutinde, viceordförande  i FN domstolen ICJ,  lämnade in till det utlåtande som var grund till generalförsamlingens omröstning. Den innehåller en mängd fakta som de flesta väljer att blunda för och enligt henne borde saken överhuvudtaget inte ha behandlats av domstolen.

Genom sitt röstningsförfarande vill Finland att vapenförsäljning till Israel stoppas trots att landet utsätts för angrepp på sju fonter och kämpar för sin existens.

Finland kräver att Israel tvångsförflyttar omkring en halv miljon judar från sina hem på den så kallade västbanken för att göra en eventuell palestinsk stat etniskt rensad från judar.

Finland kräver att Israel inom 12 månader överlämnar västbanken, inklusive gamla Jerusalem som varit judarnas huvudstad i 3000 år, till ett folk som inte existerade för 80 år sedan. Detta trots att Israel genom bl.a. Palestinamandatets stadgar har minst lika berättigade krav på området som de palestinska araberna har.

Dessa exempel från resolutionen visar att man inte behöver vara någon fanatisk kristen för att motsätta sig Finlands förfarande, det räcker med lite kunskap om läget.

Kanadas representant sade efter omröstningen att man inte kan stöda en ensidig resolution som ensam håller Israel ansvarig för konflikten och  som strävar efter att isolera Israel.

Daniel Brunell

Inga kommentarer: