söndag 6 oktober 2024

Jämförelse - hur Finland behandlar Turkiet och Israel

En kort jämförelse mellan Turkiet och Israel. Var och en kan dra sina egna slutsatser.

Vill bara påpeka att när det gäller Turkiet säger Finlands utrikespolitiska ledning att Finland och Turkiet står varandra närmare än någonsin, vi är likasinnade aktörer i FN och kampen mot terrorismen är ett viktigt gemensamt tema. Inga som helst krav kom fram under president Stubbs besök nyligen.

När det gäller Israel säger Finland att Israel inom 12 månader måste lämna området som de ockuperar, inklusive delar av sin huvudstad. Finland kräver att judar som bor på det så kallade ockuperade området lämnar området. Finland motsätter sig att länder har sina ambassader i Israels huvudstad, Jerusalem. Man kräver också stopp på vapenförsäljning till Israel och bojkott av allt som har att göra med de ockuperade områdena.

Som jag skrev, dra egna slutsatser!

Ockupation

Turkiet

 1974 invaderade Turkiet Cypern och har sedan dess ockuperat norra Cypern. Turkiets ockupation är en olaglig ockupation eftersom den var resultatet av ett anfallskrig och man ockuperade ett annat lands territorium.

Israel

Några år tidigare ockuperade Israel Judéen och Samarien, det som Jordanien under sin olagliga ockupation av området börjat kalla västbanken. Jordaniens ockupation var olaglig eftersom man tog området i ett anfallskrig. Israel erövrade området i ett försvarskrig och området tillhörde inte någon annan stat utan tillhörde det område som enligt Palestina mandatet och San Remo deklarationen gavs till det judiska folket. Israel ockuperade alltså ett område som egentligen var deras och dessutom i ett försvarskrig, så det är inte fråga om någon olaglig ockupation.

Flyktingar

Turkiet

Som en följd av kriget som Turkiet startade tvingades omkring 200.000 grekcyprioter fly från sina hem ( en tredjedel av öns befolkning) och närmare 60.000 turkcyprioter. Grekcyprioternas egendom delades ut bland turkcyprioterna.

Israel

Som en följd av krigen som araberna statade mot Israel 1948 och 1967  flydde omkring 600.000 - 800.000 araber. Ungefär lika många judar tvingades under samma tid fly från arabländerna. De araber som valde att stanna på israeliskt territorium blev israeliska medborgare.

Krigsbrott

Turkiet

Turkiet kan har anklagats för krigsbrott på Cypern, samt både i Syrien och Irak i krig mot kurderna.

Israel

Israel har anklagats för krigsbrott, främst i kriget mot Hamas i Gaza när man försvarar den egna staten och befolkningen mot fiender som har som mål att utplåna den judiska staten.

Terrorism

Turkiet

Turkiet understöder terroristorganisationer, främst Hamas. Dess ledare kan fritt besöka och vistas i Turkiet och även planera attacker mot Israel från turkiskt territorium.

Israel

Israel bekämpar terrorism och är den stat som är den mest utsatta vad gäller terrorattacker.


Cypern en delad ö i 50 år – FN:s försök att återuppliva fredssamtalen har inte gett resultat

Cypernkrisen 1974

Cypern anklagar Turkiet för krigsbrott efter planerna på att bosätta tidigare turistmålet och spökstaden Varosha

Turkiets invasion och kemiska attacker i norra Irak

Rapport: Turkiet ansvarigt för brott i Syrien

Inga kommentarer: