måndag 24 augusti 2015

Palestinier flockas kring Islamiska staten


  • Terrorgruppen Islamiska staten har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra nya opinionsundersökningar visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.
  • Palestiniernas två regeringar, Hamas och Palestinska myndigheten (PM), har goda skäl att oroa sig för Islamiska staten. De senaste veckorna har talesmän för IS utfärdat hot mot såväl PM som Hamas, och anklagat dem för att "samarbeta" med den "sionistiska enheten".
  • Den kristne aktivisten Sam Butrous konstaterade att det utbredda stödet för Islamiska staten bland palestinier är ett tecken på ökad extremism och ett förnekande av kristnas rättigheter i det Heliga landet.
  • PM och Hamas får skylla sig själva för att allt fler palestinier ansluter sig till Islamiska staten. De två regeringarna tillåter antivästerländsk uppvigling i moskéer och medier. Ledarna glorifierar och uppmuntrar regelbundet de palestinier som utför terrorattacker mot israeler, och uppmanar andra att följa i deras spår. Om palestinierna inte kan utföra attacker mot Israel från Västbanken och Gazaremsan, kan de resa till Syrien och Irak för att delta i jihad mot Israels allierade, det vill säga USA och andra Västländer.
  • Palestinska ledare kan inte undgå ansvar för att ha inspirerat dussintals palestinier att ansluta sig till IS. Deras eldfängda retorik och den ständiga hetsen mot Israel och Västvärlden, radikaliserar palestinier i ännu högre grad och driver dem in i Islamiska statens öppna armar.

Inga kommentarer: