måndag 7 september 2015

Palestinier: Hur man gör flyktingläger till vapenförråd

  • De flesta palestinska flyktingläger i Libanon och Syrien fungerar sedan länge som stora vapenförråd, kontrollerade av diverse miliser tillhörande olika grupper. Detta fortgår medan FN, som formellt har ansvaret för lägren, väljer att se mellan fingrarna.
  • De 120 000 palestinier som bor i lägret Ain al-Hilweh har "otur", eftersom de inte utgör ett mål för Israel. I så fall hade det blivit ramaskri i världssamfundet, FNs säkerhetsråd hade hållit krismöte, fördömt Israel och krävt att alla fientliga handlingar omedelbart skulle upphöra. I stället riskerar Ain al-Hilweh nu att hamna i händerna på terrorister från al-Qaida och Islamiska staten.
  • Den syriska armén har också bombat lägret från luften så gott som varje vecka. Men eftersom man inte kan lägga skulden på Israel, är det internationella samfundet och medierna inte intresserade av att palestinier dödar varandra.
  • I stället för att ta ansvar för att man gjort lägren till militärbaser föredrar palestinska ledare att skylla folkets belägenhet på andra, helst Israel.

Inga kommentarer: