söndag 18 oktober 2015

Intryck efter några dagar i Jerusalem

Den senaste veckan var jag i Israel och några av dagarna i Jerusalem. I stort sett varje dag utförde palestinierna terrorattacker för att döda och skada judar. Palestinierna använde knivar, skjutvapen och bilar för att döda.
När jag kom hem kunde jag konstatera att händelserna inte nått över nyhetströskeln i vår lokaltidning. Det är kanske lika bra för risken är stor att den likt många andra skulle ha anklagat Israel och judarna för att de försvarar sig mot terroristerna.

Senaste lördag var jag inne i gamla stan bara några tiotal meter från Damaskusporten när en palestinsk yngling gick till attack mot poliserna i porten.
Jag såg inte själva händelsen men kunde följa med vad som sker efter en attack.
Förstärkning av poliser, soldater och sjukvårdspersonal kom snabbt till platsen och civila hindrades bestämt från att komma igenom porten till brottsplatsen.
Förutom den tragedi en terrorattack är för de direkt inblandade berörs många fler.
Araberna i gamla stan i Jerusalem är helt beroende av turismen. Efter att ha upplevt en terrorattack är inga turister intresserade av shopping. Det man funderar över är hur man skall komma ut ur stan, vilka portar som möjligen fortfarande är öppna.
Varje terrorattack gör också att allt fler turister väljer bort gamla stan, man shoppar någon annan stans istället.
När man går genom gamla stan strax efter en terrorattack kan man uppleva en stämning av uppgivenhet, frustration och en hel del andra känslor.

Uppmuntrade av sina ledare ger sig unga palestinska pojkar och flickor på judar. Under den senaste tiden oftast utrustad med kniv. De dödar och skadar så många de hinner innan de vanligtvis blir skjutna.
Deras mål är att dö som martyr och därmed bli  hjältar i det palestinska samhället och få komma till paradiset.
Men dessa "hjältar" gör inget för att förbättra palestiniernas situation. Tvärtom, de skadar arabernas möjligheter att försörja sig.
Att tonåringar (den yngsta 13 år) ger sig in på dess vansinnesdåd är en direkt följd av den hjärntvätt de utsatts för i det palestinska samhället. Av lärare, politiker och religiösa ledare har de fått lära sig att judar är onda. Den som dödar en jude är en hjälte och belönas i detta livet och i det tillkommande.
Den pågående terrorvågen är en direkt följd av de lögner som sprids av de palestinska ledarna med Mahmoud Abbas i spetsen. Man påstår, helt i strid med verkligheten, att judarna håller på att överta Tempelberget och ändra på muslimernas rätt till moskén på platsen. De flesta terroristerna motiverar sina dåd utgående från denna lögn, de tror sig försvara Al-Aqsa moskén.

Bland judarna är det inte heller bara de direkt inblandade som drabbas (ett tiotal dödade och hundra skadade).
Hela samhället drabbas, vilket också är terrorns målsättning.
Många judar väljer att inte röra sig i områden där det finns araber, om de har möjlighet att välja.
Man kastar bokstavligen blickar över axeln för att försöka upptäcka eventuella knivmän innan de slår till och man håller sig för säkerhets skull mera hemma.
Turismen är en viktig inkomstkälla för Israel och fler terrorattacker betyder mindre turister.

När jag läst igenom den senaste veckan nyhetsrapportering från händelserna i Israel kan jag inte annat än förundras över hur många stora nyhetsförmedlare väljer att förvränga bilden av vad som händer där.
Det är ingen ide att jämföra hur många israeler och hur många palestinier som dödats. Palestinierna anfaller och mördar kallblodigt judar.
De palestinier som dödas är till största delen mördare som stoppas för att förhindra flera mord eller palestinier som deltar i våldsamma upplopp.

De palestinska ledarna uppmanar till våld och hedrar mördarna.
De israeliska ledarna försöker skydda medborgarna och uppmanar till lugn.
Så enkelt är det faktiskt.

'Abbas: We Will Continue The Popular Resistance; Israel Is Plotting To Change Status Quo In Jerusalem; Israel Uses Terror, Executes Children

Här kan man se en palestinsk" hjälte " (mord filmat av säkerhetskamera):


Inga kommentarer: