onsdag 14 november 2012

Hamasledare dödad

Efter att Hamas och andra terroristgrupper i Gaza under de senaste dagarna har attackerat israeliska soldater som patrullerar gränsen och skjutit över 100 raketer och granater mot den israeliska civilbefolkningen har Israel ändrat taktik.
Sedan den senaste markoffensiven mot Hamas i Gaza för snart fyra år sedan har Israel svarat på raketbeskjutningen från Gaza med att bomba avfyrningsramperna, en del vapenförråd och smuggeltunnlar men idag gick man till angrepp mot ledaren för Hamas militära styrkor Ahmed Jabari och dödade honom i en missilattack.
Kort därefter förstörde israeliska flygvapnet stora delar av terroristernas förråd av missiler med lång räckvidd (dvs missiler som från Gaza kan träffa Tel-Aviv området.
De här åtgärderna sägs vara början på en ny operation med namnet Pillar of Defense (försvarspelare).
Målet med operationen är att skydda den israeliska civilbefolkningen och att försvaga terroristernas infrastruktur i Gaza.
Terrorgrupperna i Gaza har hittills  svarat med att avfyra över 30 raketer mot Israel. Flera raketer har skjutits mot Beer Sheva och även mot Dimona där Israel har sitt kärnkraftverk.
En stor del av raketerna har Israels försvarssystem Iron Dome lyckats skjuta ner.
Det verkar som om det skulle finna en stor enighet bland de politiska partierna i Israel om att attacken mot Jabari var befogad, man är helt enkelt tvungen att försöka göra något för att få ett slut på raketbeskjutningen. Det är ohållbart i längden att invånarna i flera storstäder (omkring 1 miljon människor) skall leva i ständig rädsla för raketattacker.
Egypten har kallat hem sin ambassadör i Israel i protest mot att Israel skyddar sin civilbefolkning (det är inte så Egypten ser det) och kräver att FN:s säkerhehtsråd sammankallas.

Iron Dome intercepts 13 Gaza rockets; 6 land near Beersheba

IAF strike kills Hamas military chief Jabari

Profile of a terrorist: Ahmed Jabari 

Barak: Strikes mark beginning of IDF operations

Timeline of the Gaza escalation
 
Is targeting Hamas leaders off battlefield legal?
 
Analysis: Assassinations to ground offensives

Inga kommentarer: