fredag 16 november 2012

Ledare från Egypten och Tunisien besöker Gaza, ledare i Europa fördömer Hamas

Egyptens premiärminister Hesham Kandil besökte idag Gaza. Det är första gången en egyptisk premiärminister besöker Gaza och visar att tiderna förändrats sedan Muslimska brödraskapet tog över makten i Egypten. Kandil togs emot av Hamas premiärminister Ismail Haniyeh som kom fram ur sitt gömställe under besöket.
Israel hade gått med på att iaktta en vapenvila medan besöket pågick men från Gaza avfyrades omkring 50 raketer mot Israel medan Kandil befann sig i Gaza.
Egyptian PM's visit to Gaza fails to cease rocket attacks

Tunisiens utrikesminister kommer att besöka Gaza i morgon för att visa sitt stöd för Hamas sade en talesman för Tunisiens president idag.
Tunisian foreign minister to visit Gaza

Man kan notera att både Egypten och Tunisien hör till de stater som fick nya regeringar i samband med den "Arabiska våren" .

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är oroad över upptrappningen av våldet i Mellanöstern och kräver att Hamas omedelbart upphör med raketbeskjutningen mot Israel.
"Hamas i Gaza är skyldig till att våldsamheter blossat upp. Det finns inget som berättigar till raketbeskjutnigen mot Israel som har försorsakat mycket lidande för civilbefolkningen.Israel har rätt och skyldighet att skydda sin befolkning."
Germany blames Hamas for escalation in Gaza violence

EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton säger i ett uttalande: "Raketattackerna från Hamas och andra grupper i Gaza som startade den nuvarande krisen är totalt oacceptabla för vilken regering som helst och måste upphöra. Israel har rätt att skydda sin befolkning från sådana attacker. Jag uppmanar Israel att se till att dess svar är proportionerligt".
Ashton, Merkel say Israel has right to defend itself

Turkiets premiärminister Erdogan visar var Turkiet politiskt hör hemma genom att lägga skulden för Gazakrisen enbart på Israel.
Turkey raps Israel on Gaza, to discuss with US, Egypt
Turkey condemns Israeli airstrikes on Gaza Strip


Inga kommentarer: