onsdag 19 december 2012

Vad är egentligen ett hinder för freden?

De senaste dagarna har israeliska myndigheter gett tillstånd för byggande av tusentals bostäder i vad som ofta kallas östra Jerusalem.
Det finns knappast något som får omvärlden att reagera med så kraftiga fördömanden som när judar bygger bostäder åt sig i Jerusalem.
USA (Israels närmaste vän?) säger: "Vi är djupt besvikna över att Israel insisterar på att fortsätta detta mönster av provokativa åtgärder. Dessa upprepade meddelanden om nya byggplaner strider mot fredssträvandena".
Storbritannien (inte en så nära vän?) säger: "Om de genomförs skulle det göra en framförhandlad tvåstatslösning, med Jerusalem som delad huvudstad, mycket svårt att uppnå...Vi uppmanar Israel att upphäva detta beslut och inte vidta ytterligare åtgärder för att utvidga eller befästa bosättningar."

Så länge som det anses som en provokation när judar bygger i Jerusalem finns det överhuvudtaget inga förutsättningar för fred.
Man kan vända på saken: Vi är djupt besvikna på USA, Storbritannien och EU för deras fördömanden av judarnas byggplaner i Jerusalem och på andra områden i deras historiska hemland, där de enligt internationella avtal uppmanas att bosätta sig.
Dessa upprepade provokativa fördömanden strider mot tidigare internationella överenskommelser och är ett hinder för fredssträvandena i området.

 US, UK attack 'provocative' J'lem construction plans

 Ministry to advance approval of 6,500 e. J'lem units

Major part of e. J'lem Jewish community not approved

Livni: Likud is exposing Israel to int'l censure for votes

Video om Jerusalems ställning

Inga kommentarer: