tisdag 29 januari 2013

Kaos i Israels grannländer

Syrien
Utvecklingen i Israels grannländer är oroande. Det verkar vara fråga om en tidsfråga innan Syrien faller samman och landets stora lager av kemiska vapen (bl.a. sarin och senapsgas) är ett stort bekymmer för Israel (och många andra).
Israel kan inte låta kemiska vapen komma i händerna på Hizbollah eller andra terrorgrupper. För att förhindra detta kan Israel (eller USA) bli tvungen bomba eller sända trupper till Syrien.
Situationen blir inte lättare av att Iran meddelat att ett angrepp på Syrien kommer att ses som ett angrepp på Iran. Vilket betyder att ett angrepp för att förhindra spridning av kemiska vapen kan resultera i missil och raketattacker från Hizbollah.Hizbollah är den dominerande maktfaktorn i Libanon och tar  i sin tur sina order från Iran.
Israel placerade två Iron Dome batterier (försvar mot raketattacker)  i norra Israel i söndags vilket tyder på att man ser allvarligt på situationen.
Hizbollah förfogar över betydligt fler och mer avancerade raketer än Hamas i Gaza, så en attack från Libanon skulle vara ett mycket allvarligare hot för Israel än raketbeskjutningen från Gaza.
Analysis: Israel on high alert over Syrian WMDs

Khamenei aide: Attack on Syria is an attack on Iran

Egypten
 Samtidigt förvärras situationen i Egypten, 52 personer har dödats i våldsamheter de senaste dagarna. Egyptens försvarsminister general Abdel Fattah al-Sisi säger att de ekonomiska, politiska och sociala utmaningarna i Egypten representerar "ett verkligt hot mot säkerheten i Egypten och sammanhållning av den egyptiska staten" .
Egyptens president  Morsi har utlyst undantagstillstånd men missnöjet med Morsi och Muslimska Brödraskapet verkar vara stort och oppositionen säger att Egypten gått från en form av diktatur till en annan.
Egypt army chief warns: Unrest could topple state

Violence flares in Egypt after emergency law imposed

Jordanien
Jordaniens kung Abdullah träffade i måndags Hamas ledare Mashaal i Amman.
 För mer än tio år sedan fråntogs ledarna för Hamas sina jordanska pass och utvisades från Jordanien.Men de senaste 18 månaderna har relationerna förbättrats.
Kung Abdullah behöver hjälp av Hamas för att lugna ner Muslimska Brödraskapet i Jordanien. Muslimska Brödraskapet har organiserat demonstrationer och protester och kräver reformer och ett slut på korruptionen i landet.
Med hjälp av terroristorganisationen Hamas försöker Abdullan undvika kaos i sitt rike.
Tidningen Al-Quds Al-Arabi skrev i måndags att Jordanien, Qatar och andra arabstater arbetar för att Hamasledaren Mashaal skall bli ny ordförande för PLO i stället för Mahmoud Abbas.
PLO är den organisation som är erkänns som det palestinska folkets enda legitima representant och som erkändes som "stat" av FN:s generalförsamling i höstas.
Abdullah, Mashaal discuss stalled peace process

Hamas leader Mashaal seeking presidency of PLO'

IAF Chief: Iran source of most threats to Israel

Inga kommentarer: