onsdag 19 november 2014

YLE publicerar rövarhistorier

Jag läste en nyhetsartikel på YLE:s webbsida och blir faktiskt riktigt arg. Vi är alla med och finansierar YLE genom en obligatorisk skatt. Därför är det oacceptabelt att YLE publicerar rena rövarhistorier som nyheter och fakta.
Artikeln börjar med följande påstående: "Våldsdådet inträffar efter flera upplopp i det arabiska Östra Jerusalem. Allt fler ultraortodoxa judar har där trängt in i muslimernas heliga al Aqsa-moské. De får beväpnat skydd av israeliska säkerhetsstyrkor som samtidigt stoppat palestiniernas tillträde till sin moské."
Det här är fråga om ren lögn. Inga ultra ortodoxa judar har trängt in i Al-Aqsa moskén. Det som en del judar vill är att de skall få rätt att besöka och be på Tempelberget, obeservera inte i Al-Aqsa moskén som finns ett hörn av Tempelberget. I dagens läge får judar under vissa tider besöka det som är den heligaste platsen i judendomen men det är inte tillåtet för dem att be där.
Israelisk polis måste finnas närvarande för att judar (och turister) inte skall angripas av muslimerna, vilket skett vid flera tillfällen.
En enda dag har Israel stängt Tempelberget för alla besökare på grund av säkerhetsskäl efter ett mordförsök på en rabbi som arbetat för judars rätt att be på området.
Annars har palestinierna rätt att be där dagligen i motsats till judarna. (När större oroligheter förvänts släpps ibland  inte unga palestinier in på området.)

Artikeln fortsätter:"Skottlossning bröt i morse ut vid synagogan och parterna drabbade häftigt samman när israeliska säkerhetsstyrkor på dagen trängde in i Östra Jerusalem för att gripa palestinier."
Är "skottlossning" en hänvisning till terrorattacken mot en synagoga i Jerusalem där 4 gudstjänstbesökare och en polis dödades. Det förblir oklart.

"Jordanien har för några dagar sen kallat hem sin ambassadör i Israel i protest mot de väpnade extremjudiska intrången i al Aqsa-moskén."
Inga väpnade extremjudar har trängt in i Al-Aqsa moskén. Inte ens israelisk polis går vanligtvis in i moskén. Under de senaste veckorna har det hänt vid något tillfälle när palestinska bråkmakare använt moskén som bas för attacker mot polisen.

Men de växande judiska anspråken på Tempelberget har redan i åratal ifrågasatts av Israels ledande historiker och arkeologer.
Arkeologen Israel Finkelstein vid Universitetet i Tel Aviv säger att det inte finns några arkeologiska bevis för det judiska arvet i Jerusalem.
Också hans kollega Rafi Greenberg intygar att bevisen saknas för att kung Salomo skulle ha byggt det första templet på berget eller att kung David skulle ha funnits i Jerusalem.
Att ifrågasätta judarnas koppling till Jerusalem strider mot allt sunt förnuft och välkända historiska fakta.Varför gör sig YLE skyldig till detta???

Trots att Elad har kämpat för att hitta bevisen har de inte funnit någonting som skulle säga "välkommen till Davids palats", påpekar professor Mizrahi. Han noterar att högergruppen bara tyr sig till de heliga skrifterna som inte kan jämställas med fakta.
Hur motiverar muslimerna att Al-Aqsa moskén skulle vara en helig plats för dem? Jo  deras heliga skrifter berättar att Muhammed hade en dröm där han begav sig till den avlägsna moskén och därifrån fick han stiga upp till himlen. Sedan kan det ännu noteras att Al-Aqsa moskén överhuvudtaget inte fanns när Muhammed levde.
Judarnas koppling till Jerusalem är så väldokumenterat tusentals år tillbaka i tiden att hela resonemanget blir absurt.

Det verkar som om reportern Christian Forsberg plockat sin information från palestinska nyhetsrapportörer, översatt informationen och själv saknar kunskap om händelserna i Jerusalem.

Helt oansvarig och oacceptabel nyhetsrapportering av YLE!

Läs mera om Tempelberget.


 


1 kommentar:

Daniel sa...

En del irriteras av att jag inte publicerar deras kommentarer.
Jag väljer själv vad som publiceras och anonyma kommentarer som inte innehåller några fakta utan endast är kritik mot mitt sätt att skriva och förslag till hur jag istället borde skriva publiceras sällan.
Jag har ändå noterat kommentarerna, tack.