onsdag 23 juli 2014

Gazakonflikten i Österbottens Tidning

Några kommentarer till artikeln som Österbottens Tidning publicerade om Gazakonflikten tisdag 22.7.
Rubrik: Israel vill utöka offensiven i Gaza ännu mer (FNB-TT-Nathalie Besér)
I inledningen låter man en ledare för "milisgruppen" Islamska Jihad i Libanon komma till tals.Han anklagar Israel för krigsbrott och massaker på kvinnor och barn.
Islamska Jihad är en terroristgrupp, varför beskrivs den som milisgrupp och varför får deras talesman beskriva händelserna för finländska läsare?
Läsarna serveras ännu en gång lögnen att Israel utför någon form av massaker vilket resulterar i mera Israelhat.Varför inte istället låta någon seriös talesman för Israel beskriva vad operationen handlar om?
I artikeln nämns att FN och USA kräver ett omedelbart eldupphör men man väljer att inte nämna att de också säger att Israel har all rätt att försvara sig.Att utelämna det faktumet ger läsarna intryck av att Israel agerande kanske är omotiverat.
I artikeln nämns att Israel riktat artillerield mot bostadsområdet Shejaya och 72 personer dödats.
Inte med ett ord förklarar man att Shejaya är ett centrum för Hamas terroraktiviteter som de mot internationell lagar placerat mitt i bostadområdet.
Inte heller att Israel i dagar före anfallet mot Shejaya uppmanade civilbefolkningen att lämna området men att Hamas uppmanade (tvingade?) befolkningen att stanna.
En läsare får uppfattningen att Israel angripit ett bostadsområde inte ett terroristnäste.
Raketerna som skjuts mot Israel finns överhuvudtaget inte med i artikeln.
Artikeln visar hur man i media väljer att ta fram fakta som talar till Israel nackdel och tiger om fakta som skulle förklara Israel agerande eller tala till deras fördel.

Onsdagens tidning frossar i de palestinska dödsoffren. En bild från en palestinsk begravning täcker halva sidan och Rubriken skriker ut : Döda staplas på hög i Gaza.
Med röd färg skriver man: "Värst är det med små barn som nästan inte ser ut som människor längre."

Men som redaktionen för ÖT säger: ÖT vinklar inte. Vi förmedlar nyheterna som nyhetsbyråerna serverar dem.

Inga kommentarer: