fredag 18 juli 2014

Österbottens Tidning fortsätter publicera vilseledande material

Österbottens Tidning publicerade i torsdags en illustration från  svenska TT där man i punkter gick igenom händelseförloppet inför och under Israels Gazaoperation.
Som startpunkt väljer man 12 juni när de tre israeliska pojkarna kidnappas.
Först i punkt 3 från den 2 juli där man berättar om den mördade palestinska pojken nämner man att Hamas skjuter raketer mot Israel. Vilket för läsaren ger intryck av att raketerna skulle vara ett svar på mordet.
För läsarna undanhålls den viktiga informationen att Hamas och de andra terroristorganisationerna stegvis ökat på raketbeskjutningen under en tid av flera veckor.
Det är raketbeskjutningen som tvingar fram Israels operation i Gaza och det är svårt att förstå hur man som journalist kan förbise raketerna när man framställer "historiken".

Redan den 29 juni skrev jag på bloggen: "Lugnet" slut vid gränsen till Gaza
"Det verkar som om den relativt lugna perioden vid gränsen till Gaza skulle vara över. Under de senaste två veckorna har över 50 raketer avfyrats från Gaza mot Israel.Fredag kväll avfyrades 5 raketer och lördag kväll 6 raketer och två granater. En fabrik i Sderot antändes av en raket. Raketerna från Gaza riktas mot civila mål, det är alltså fråga om krigsbrott och ren terrorism.
Israel svarar sin vana trogen med flygangrepp mot terroristmål,vapenfabriker, avfyrningsramper,terrorister m.m.
Det här mönstret brukar pågå en tid tills situationen blir ohållbar för civilbefolkningen i Israel och Israel tvingas till en större militäroperation som sedan tillfälligt under några månader stoppar raketbeskjutningen.
"

I artikeltexten i ÖT påstås som ett faktum att 200 personer har dödats i Gaza och att majoriteten är civila.
Dethär är palestinska uppgifter som alla av erfarenhet borde veta att inte brukar stämma. Israeliska uppgifter säger att över två tredjedelar av offren har varit stridande.
Situationen är för tillfället oklar och att i en sån situation framställa den ena partens siffror som fakta hör inte till god journalistik.

Paul Widén på Nyheter från Israel skriver:
 "Den palestinska dödssiffran ligger på omkring 200. Palestinska källor hävdar att majoriteten av dödsoffren är civila, men precis som under tidigare sammandrabbningar mellan Israel och Hamas bör denna uppgift tas med en stor nypa salt. Organisationen CAMERA har analyserat TV-kanalen Al Jazeeras detaljerade information om alla palestinska dödsoffer och konstaterar att kvinnor bara utgör 12% av dödsoffren, trots att de utgör 50% av befolkningen i Gaza. Vidare utgör pojkar yngre än 15 år bara 13% av dödsoffren, trots att de utgör 50% av den totala manliga befolkningen. Den absoluta merparten av dödsoffren är alltså män och bland dem är 63% i åldersgruppen 16-39, dvs. det som allmänt betraktas som stridför ålder. Åldersstatistiken säger naturligtvis inget om huruvida de dödade personerna på något sätt deltog i stridshandlingar, men den visar tydligt att kvinnor och barn utgör en minoritet av alla dödsoffer hittills. "

Inga kommentarer: