torsdag 17 juli 2014

Israelbrev

Tack till Shlomo Ole Brunell som skrivit och berättat om situationen i Jerusalem!
Israelbrev
Krig idag är inte som förr. Att vara född I Finland efter kriget hände det ibland att man fick höra historier från fronten. Min far, som spenderade fem dyrbara år i kriget, öppnade ibland dörren lite på glänt till det svåra och farliga liv som de utsattes för.
När jag idag, ett halvsekel senare, lever med min fru, barnen och deras familjer i Israel, är situationen en helt annan. Nu är vi också i krig. Är det annorlunda nu? Mycket är olikt, men likheter finns ändå.
 
När soldaterna som bemannar Iron Dome batterierna besluter att bemöta en inkommande raket liknar det mera ett videospel. Men det är på liv och död. Detta tekniska underverk, utvecklat här i Israel givetvis, som dagligen räddar liv under den pågående offensiven från Hamas i Gaza. Den fungerar i princip som att skjuta med pistol mot en inkommande kanonkula, man träffar den och neutraliserar faran innan den når målet. Missar man blir det förödelse där raketen träffar. Under över alla under hittills har endast en person dött i Israel under de tio dagar som Hamas attacken har pågått. Iron Dome har avvärjt 90% av inkommande raketer, som kommit mot bebyggda områden. Totalt långt över 1000 raketer hittills över Israel. Några hus, fabriker och fähus förstörda. 30 kor dödades när en raket föll rakt på dem. 
 
Vi har haft några “flygalarm” här i Jerusalem också. Första gången var vi inomhus och hörde endast några kraftiga “booms” en minut after alarmet. Den andra gången var jag ute och hann inte ta skydd, men det var lika intressant. Jag fick med egna ögon se två raketer på inkommande, högt uppe i skyn, tills plötsligt två Iron Dome antimissiler mötte dem och båda raketerna exploderade I luften. 
 
Teknikens under, men i verkligheten Guds beskyddande hand över Israel. Hörde ett par intressanta kommentarer från Hamas i Gaza. En av deras talesmän, uppenbart frustrerad över att de inte lyckas åstadkomma mera död och förödelse i Israel trots deras desperate försök – hittills i snitt 100 raketer per dag – påstod att Allah hjälper Israel, men så fortsatte han, “vänta bara tills Allah blir arg på Israel, då ändrar det.” En annnan Hamas kommande soldat förklarade uppgivet: “Vi har väldigt moderna vapen, vi programmerar in målet och raketen skall träffa rätt. Men om Israels Gud beskyddar sitt folk, vad kan vi göra?” 
 
Livet i Israel dessa dagar går från mirakel till mirakel. Men vardagen är också annorlunda. Ingen dag är den andra lik. 56.000 inkallade reservister, det betyder lika manga som inte kommer hem till kvällen, eller går till jobbet på morgonen. Det speglar sig i livet i många familjer och på många arbetsplatser. Redan det förändrar en hel del. TV kanalerna har direktsändningar dagen igenom om läget i landet med ständiga uppdateringar om var det senaste anfallet inträffat. 
 
I verkligheten är det mycket mer än ett videospel. Redan sirenens obehagliga tjut skrämmer många och höjer stressnivån. Hur skall man förklara för barnen vad som sker? 
 
Allt förändras så snabbt. Israel har aldrig utkämpat ett långt krig. Tänk bara på 6-dagars kriget. I morgon kan situationen redan vara en annan. 
 
Det bästa med det svåra är gemenskapen. Alla i Israel blir måna om varandra, alla älskar våra soldater, alla vill vara hjälpsamma, alla vill göra lite extra gott mot en medmänniska. Ironiskt nog, den enda som hittills dött under dessa attacker var en frivillig som delade ut mat och vatten till soldaterna. 
 
Man kan inte skönja någon rädsla eller panik. I stort fortsätter livet som normalt. Men å andra sidan hur ser en normal dag ut I Israel? Krig hör trots allt inte till det normala. Ifall marktrupper sätts in för att rensa upp Gaza från terror blir det mycket allvarligare. Då vet vi att våra soldater hamnar öga mot öga med Hamas soldater, som väntar i bakhåll. Då blir det ännu mer ängslan och oro för många som har sina söner och döttrar i elden. Vår äldsta dotterson är nu 7 år. Jag kan inte tänka mig honom gå ut i krig. Må Gud välsigna Israel med fullständig fred snart. 
 
Jerusalem torsdagen den 17 juli 2014.
Shlomo Ole Brunell

1 kommentar:

Anonym sa...

Fint att få direktrapport från ort och ställe av en finlandssvensk. Ole Shlomo finns på plats, vi har besökt honom och nu i allvarets stund får vi information från vårt kära Jerusalem, tack för det! Vi skall dock inte känna oro, ty Herren Gud vakar över Heliga landet...
W.