onsdag 23 juli 2014

Pressmeddelande från ECI


ECI uppmanar EU:s utrikesministrar att fördöma Hamas användning avmänskliga sköldar i Gaza och upptrappningen av det antisemitiska våldet i Europa

   

ECI uppmanar EU:s utrikesministrar att fördöma Hamas användning av mänskliga sköldar i Gaza och upptrappningen av det antisemitiska våldet i Europa

Bryssel den 22 juli 2014 – I tisdags, då Israels försvarsoperation Protective Edge gick in i sin tredje vecka, kom European Coalition for Israel ut med ett uttalande. I det ombads Europeiska unionen att klart ta avstånd från de krigsförbrytelser som Hamas gör sig skyldiga till då de placerar ut sin terrorinfrastruktur mitt bland den civila befolkningen i Gaza, för att på så sätt maximera antalet civila offer då Israeli Defence Force (IDF) fortsätter att oskadliggöra militära mål som hotar Israel.
Hamas bryter klart mot internationell lag, i synnerhet Artikel 58 i ”Additional Protocol 1” i Genève-konventionen, som förbjuder utplacering av legitima militära mål ”inom eller nära tättbefolkade områden”.
”Då internationell media dagligen rapporterar om offer i Gaza, har även de ett ansvar i att påpeka dessa tydliga krigsförbrytelser som Hamas gör sig skyldig till, i stället för att lägga skulden helt och hållet på Israel”, sa Tomas Sandell. ECI noterar att ett växande antal ledare i världen gång på gång har uttryckt stöd för Israels rätt att försvara sig mot Hamas raketattacker, samtidigt som de manar till ett eldupphör.  
”Det är viktigt att samma världsledare klart fördömer Hamas användning av mänskliga sköldar, för att ge klarhet till varför det rapporteras ett så högt antal civila offer vid Israels markoffensiv i Gaza”, sa Sandell.
Oskyldiga liv måste till varje pris sparas och världen kan inte längre tiga, medan Hamas förhindrar sin civila befolkning från att evakuera från grannskap i skottlinjen. Detta bryter helt klart mot Article 51(7) av ovan nämnda Additional Protocol i Genève-konventionen.
ECI uttalade även allvarlig oro över den växande radikaliseringen av antiisraeliska demonstrationer över hela Europa, där judiska mål söks ut och attackeras.
Våldsamma attacker mot judisk egendom och synagogor kan inte tolereras i Europa år 2014. Vi lovordar den franska regeringen för att ha tagit en sådan klar ståndpunkt mot de våldsamma attackerna mot två synagogor nyligen i Paris förstad Sarcelles, där tre judiska butiker brändes och plundrades. ECI uppmanar EU:s utrikesministrar att omedelbart ta upp detta allvarliga ämne på högsta nivå vid sitt möte i Bryssel på tisdag.
Förra veckoslutet varnade premiärminister Manuel Valls i Paris för att Frankrike upplever en ny form av antisemitism, som underblåses av den yttersta vänstern och politiska aktivister, som till exempel komikern Dieudonné, som skyller all världens ondska på ”judar”.
Franske inrikesministern Bernard Cazeneuve sa: ”När du hotar synagogor och bränner specerier bara för att de ägs av judar, då begår du anti-semitiska handlingar. Ingenting kan rättfärdiga sådant våld.”
”I Europa kan judar inte längre känna sig säkra och trygga, och det är ett misslyckande för Adenauers, Monets och Schumans europeiska vision”, sammanfattade Sandell. ”Därför uppmanar vi ledarna inom Europeiska unionen att omedelbart vidta åtgärder.”

Inga kommentarer: