söndag 2 september 2007

Abbas palestiniernas hopp?

Mahmoud Abbas känner sig säkrare i Jerusalem, Paris och Washington än i Nablus och Jenin.En sådan ledare kan inte uträtta mycket för det palestinska folket konstaterar Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post. Abbas kallas skämtsamt av palestinierna för Ramallahs borgmästare, eftersom han av säkerhetsskäl sällan vågar lämna staden för att besöka andra delar av Västbanken. Senast han sågs i städer som Nablus var inför presidentvalet 2005.
Inför valet lovade Abbas att bekämpa den utbredda korruptionen och skapa lag och ordning.Han lovade också att reformera Fatah så att yngre ledare skulle få mera att säga till om.
Abbas höll inte sina löften och ett år efter att han blivit vald, protesterade väljarna genom att stöda Hamas i parlamentsvalet. Man kan säga att Abbas oförmåga att leva upp till sina löften var en viktig orsak till Hamas maktövertagande.
Efter förlusten av Gaza till Hamas har Abbas trovärdighet minskat ytterligare också inom Fatahrörelsen.
Som överbefälhavare för de palestinska säkerhetsstyrkorna bar Abbas det yttersta ansvaret för Fatahs misslyckande i Gaza, men ingen har vågat ställa honom till svars för misslyckandet.
Trots detta är det denna man som väst och Israel nu hoppas och satsar på.
Läs Khaled Abu Toameh artikel i Jerusalem Post här!

Inga kommentarer: