tisdag 18 december 2007

Vapen och pengar till palestiniena

Vapen, ammunition och sprängämnen smugglas från Egypten till Gaza. För att försöka sätta press på Egypten att effektivare ta itu med problemet har Israel sänt en videoupptagning till USA, som visar hur egyptiska poliser hjälper terrorister med smugglingen, skriver Jerusalem Post.
Också Fatah är missnöjd med Egyptens agerande och säger att Egyptens president tydligen föredrar att vapnen hamnar i Gaza och inte på gatorna i Kairo.Detta som en hänvisning till Egyptens problem med militanta muslimska extremister.

Khaled Abu Toameh har skrivit en intressant analys i Jerusalem Post. Ekonomiskt understöd till de palestinska myndigheterna behöver inte automatiskt betyda att de moderata krafterna får mer inflytande, skriver han.
Han ger exempel på hur understödspengar har missbrukats och därmed skapat missnöje bland befolkningen. En bidragande orsak till det stora stöd Hamas har är att folket med egna ögon sett hur Fatah missbrukat den ekonomiska hjälpen.
De palestinska myndigheterna under Arafats tid mottog ca 6,5miljarder dollar i internationell hjälp.En av Arafats medarbetare medgav en gång att om pengarna hade investerats för folkets bästa hade antagligen intifadan år 2000 aldrig brutit ut, inte hade heller Hamas vunnit valet sex år senare. Läs artikeln här!

Hösten 2005 drog Israel bort alla sina trupper från Gaza och tvingade alla judiska bosättare att flytta därifrån. En rapport av prof. Ezra Sadan säger att ännu idag bor ca 85% av de evakuerade i temporära bostäder (husvagnar) och arbetslösheten är stor. Rapporten säger att evakueringen hittills kostat staten ca 200 miljoner euro.

Inga kommentarer: