tisdag 18 mars 2008

Opinionsundersökningar bland israeler och palestinier

En gallupundersökning bland palestinierna på Västbanken och Gaza visade att Hamas premiärminister Haniyeh (47%)skulle vinna över Fatahs Mahmoud Abbas (46%) om presidentval skulle hållas nu.
I ett parlamentsval skulle Hamas få 35% och Fatah 42% av rösterna.
Hamas nuvarande regering fick ett större stöd både på Västbanken och i Gaza än den som som leds av premiärminister Fayad och som omvärlden samarbetar med. Hamasregering ledd av Haniyeh stöddes av 32% på Västbanken och 37% i Gaza Fayad stöddes av 26% och 34%.

Fatahledaren Marwan Barghouthi, som sitter i israeliskt fängelse dömd för flera mord,skulle vinna över Hamasledaren Haniyeh med siffrorna 57% för Barghouthi och 38% för Haniyeh.

Det borde väcka oro hos både Israel och omvärlden att den gruppering (Abbas och Fayad) som man stöder och samarbetar med har så lite stöd bland den palestinska befolkningen.

Ett ännu större bekymmer är att hela 84% av de tillfrågade sade sig stöda dödsskjutningen av de åtta skolungdomarna i Jerusalem och 64% stödde raketbekjutningen av israeliska städer från Gaza.

Israel har i år varit självständig i 60 år. Med anledning av detta har de Palestinska myndigheterna (minister Ziad Abu Ein,Fatah) gjort upp en plan som går ut på att man uppmanar alla palestinier som lever utomlands att återvända till Israel.
Man uppmanar palestinierna att återvända till Israel, inte till en framtida palestinsk stat. Detta visar ännu en gång att man får ställa sig mycket frågande till om palestinierna menar allvar när de talar om en tvåstatslösning.

Enligt en annan gallupundersökning stöder endast 4% av israelerna regeringens återhållsamma linje till raketbeskjutningen från Gaza. Ca 26% stöder en återockupation av Gaza på obestämd tid och en tredjedel stöder en begränsad militär operation varefter man igen skulle dra sig tillbaka.
56% trodde att regeringen inte prioriterade säkerheten i de samhällen som gränsade till Gaza eftersom samhällena är långt från landets centrum.

Inga kommentarer: