söndag 8 februari 2009

Österbottens Tidning

Österbottens Tidning är hopplöst ensidig i sin rapportering från Gaza och Israel. Jag har tidigare redovisat för deras rubriksättning under Gazakriget. I rubrikerna är det alltid Israel som är angripare aldrig Hamas eller palestinierna. Samma linje har fortsatt också efter kriget.
När Israel den 1 februari besköts med tiotals raketer och granater och tre israeler skadades hade ÖT rubriken "Israel hotar slå tillbaka" tidningen nämnde inte de skadade israelerna trots att det fanns nämnt i materialet från FNB.
Idag kunde man läsa rubriken "Israel bombade Gazatunnlar", i sista stycket får man reda på att det var ett svar på en raketattack från Gaza.
Igår kunde man faktiskt läsa en rubrik där Hamas figurerade: "Hamas lade belsag på bistånd i Gaza".
Sammad dag hade tdiningen också rubriken: "Nu har Khalid bara sorgen efter sina döttrar kvar". Rubriken beskriver vad artikeln handlar om men det som är märkligt är att ÖT som har begränsat utrymme för utrikesnyheter väljer att publicera en artikel där man får läsa:"Det finns inget enkelt sätt att bekräfta eller motbevisa Khalids historia".
Man vet alltså inte om Khalids historia är sann, men tidningen väljer ändå att publicera historien som utmålar israeliska soldater som grymma mördare.
Jag bara undrar vad som är motivet för en lokaltidning, att bland väldens alla nyheter välja en artikel där artikelförfattaren själv medger att han inte vet om berättelsen är sann.

Inga kommentarer: