onsdag 22 juli 2009

Israels utredning

Israel har gjort en utredning om varför ett hus som också användes som klinik anfölls under Gazakriget. I utredningen säger Israel att man misstänkte att Hamas använde huset som vapenförråd och att om man vetat att där också fanns en klinik skulle man inte ha förstört huset.
(alltså trots Hamas närvaro i huset)
Kyrkans utlandshjälp som var med och finansierade kliniken är missnöjd med Israels svar och vill att utrikesministeriet skall sända någon till Gaza. UM Stubb säger något irriterat att UM själv bestämmer vart man reser och hur saken skall analyseras.

Kyrkans utlandshjälp kan tydligen inte acceptera att utredningen inte kom fram till att Israel gick in i Gaza för att föstöra just den sjukvårdsklinik som KU finansierade utan att det var fråga om brist på information om husets användning.
HBL skriverv att i januari bedömde Kyrkans utlandshjälp att den israeliska armén systematiskt slog till mot sjukhus under kriget i Gaza, så det förklarar missnöjet.
Det behöver kanske inte påpekas att Kyrkans utlandshjälps bedömning inte har något med fakta att göra.
Man kan fråga sig varför skulle Israel vara så dum och omoralisk att de systematiskt skulle slå till mot sjukhus och varför kommer Kyrkans utlandshjälp med så dåraktiga påståenden?
Israels förklaring räcker inte
Stubb: Israelin ohjusiskuselvitykseen vastataan lähipäivinä

Inga kommentarer: