onsdag 19 augusti 2009

Aftonbladet tar priset i osmaklighet (uppdaterad)

Det är inte ovanligt att tidningar har en anti-israelisk agenda. Men ibland går de för långt. Aftonbladet i Sverige har prickat in sig på världskartan med en artikel som anklagar israeliska soldater för att döda palestinier, stjäla deras organ och sälja dem.
Det är en variation på den antisemitiska myten att judar dödar kristna barn för att få deras blod.
Artikeln har väckt starka reaktioner i Israel men också på övriga håll i världen.

Svenska ambassaden i Israel tog skarpt avstånd från artikeln:
Översättning av pressmeddelande från Sveriges ambassad i Israel med anledning av artikeln i Aftonbladet 17 augusti, 2009-08-19
Mediapåståenden om organhandel
Den 17 augusti publicerade den svenska dagstidningen Aftonbladet en artikel om påstådd organhandel i Israel. Den hänvisade, inter alia, till påståenden från individuella palestinier att organ har stulits från tillfångatagna palestinier. Källorna som anges och ett foto på en död palestinsk man härstammar från en händelse 1992. Artikeln i den svenska dagstidningen Aftonbladet är chockerande och motbjudande för oss svenskar, liksom för israeliska invånare. Vi delar den bestörtning som representanter för den israeliska regeringen, media och den israeliska allmänheten uttryckt. Denna ambassad kan bara tydligt ta avstånd från det. Liksom i Israel råder pressfrihet i Sverige. Emellertid, så medför pressfrihet och yttrandefrihet ett visst ansvar. Det faller på tidningarnas chefredaktörer.
Elisabet Borsiin Bonnier
Ambassadör

Uppdatering: Senare togs ambassadörens text bort från websidan.Ambassadörens uttalande sågs i Sverige som ett hot mot uttrycks- och pressfriheten.
Märkligt att ambassadören inte får kritisera och ta avstånd från en så dåligt underbyggd artikel.

Israel aghast at Swedish report on IDF
Swedish writer 'not sure' story's true
'I'm no anti-Semite,' says Swedish writer of IDF organ harvest story

Aftonbladets artikel:
”Våra söner plundras på sina organ”

Mats Skogkär i Sydsvenskan kommenterar:
Antisemitbladet
"För några veckor sedan avslöjades en stor korruptionsskandal i den amerikanska delstaten New Jersey. Bland de gripna fanns politiker, tjänstemän och – ett antal rabbiner.En av de gripna rabbinerna är misstänkt för illegal organhandel. Därmed var det förmodligen bara en tidsfråga innan någon skulle passa på att återvinna en av antisemitismens verkliga klassiker – juden som rövar bort barn och stjäl deras blod.Och mycket riktigt. Idag var det dags. Över ett helt uppslag på Aftonbladets kultursidor:“Våra söner plundras på sina organ.”Rubrikens söner är förstås palestinier och plundrarna är judar – förlåt, israeliska soldater.Och berättelsen har vi hört förr, i en eller annan form. Den följer konspirationsteorins sedvanliga mall: en massa lösa trådar som läsaren skall lockas att knyta ihop till en prydlig rosett utan att något som helst samband är belagt.En Israelisk kampanj i början av 1990-talet för att få fler människor att donera organ. Palestinska ungdomar som försvann under mystiska omständigheter och “levererades tillbaka nattetid till sina byar fem dygn senare, döda och uppsprättade”.Den israeliska specialstyrkan som väntade i natten “fimpade cigaretterna, lade ifrån sig Coca-Cola-burkarna och siktade i lugn och ro” mot sitt intet ont anande offer.Viskningar i mörkret. Anonyma källor. Rykten.Det är allt som behövs. Alla vet ju ändå hurdana de är eller hur: omänskliga, förhärdade. Kapabla till allt.Nu återstår bara det upprörda försvarstalet, lika förutsägbart det:“Antisemitism? Nej, nej, bara Israelkritik.”

Det borde handla om Aftonbladet (Nerikes Allehanda)
"En riktigt dålig artikel i Aftonbladet anklagade den israeliska armén för att ta mänskliga organ från mördade palestinier. Artikeln av frilansjournalisten Donald Boström publicerades i måndags.
Utifrån anonyma källor och lösa antaganden drar han slutsatsen att den israeliska armén är inblandad i handel med mänskliga organ. Donald Boström skriver att han själv sett en dödad palestinier som var uppskuren från buken upp till hakan. Han citerar sedan palestinier som ”var säkra på vad som hänt med deras söner”. Det kunde nämligen inte finnas någon annan förklaring än organhandel. Det är ett klassiskt sätt att bygga upp en konspirationsteori. Det finns få eller inga belägg för den tes som artikeln för fram. Men det går ju alltid att säga att det inte finns någon annan förklaring. På det sättet kan vilken fantasifull teori som helst lanseras. Fallet med den dödade palestiniern inträffade 1992 – för 17 år sedan! "

Svenska kommittén mot antisemitism uttalar sig om Aftonbladet:
Allvarligt övertramp i Aftonbladet

I Libanon togs Aftonbladets artikel som en sanning.
Israel Big Scandal: Israelis are killing Palestinians for Organs

I Saudi-Arabien kunde man läsa följande artikel:
Israelis killed Palestinians for organs

Oberoende om det var Aftonbladets mening eller inte så har de med artikeln lyckast öka hatet mot judarna. (och förlorat all trovärdighet i andras ögon)

Palestinierna sprider allmänt lögner som anklagar Israel och judarna för de mest underliga brott.
Palestinian Media Watch registrerar och rapporterar dessa lögner.
läs mera här:
Arafat murder accusation latest PA conspiracy libel
"PA libels claim that Israel conspires to infect Palestinians with AIDS, spread drug addiction, corrupt youth with aphrodisiac chewing gum and destroy the Al Aqsa Mosque, among other nefarious deeds. The goal is to inculcate hatred to the degree that fighting and murdering Jews and Israelis will be glorified as heroic self-defense."

Inga kommentarer: