torsdag 20 maj 2010

Hjälp till Gaza?

En flotta på nio båtar är på väg med "hjälp" till Gaza. Israel har klargjort att båtarna inte kommer att tillåtas ta sig till Gaza. Hjälpsändningar skall sändas på laglig väg, landvägen.
I verkligheten är det inte hjälpsändningen som är målet med flottan utan det är någon form av propagandaresa där människor uttrycker sitt stöd för... Hamas? ... eller avsky för Israel?
Varje vecka sänds ungefär följande mängder material till Gaza från Israel. (Betydligt mer än vad som får plats på båtarna.)
Weekly summary of the Gaza crossings:
2 -8 May 2010- 714 truckloads (17,060 tons) of goods were transferred to the Gaza Strip.
- 1,535,777 liters of heavy-duty diesel for the Gaza power station and 293,796 liters for transportation, and 917 tons of cooking gas were delivered.
- 370 Gaza residents entered Israel for medical reasons and 93 entered Israel for other reasons via the Erez Crossing.

Läs mera: Ship to Gaza – lång omväg och mindre last (Fred i Mellanöstern skriver)
FN FÖREDRAR ATT SKICKA VIA ISRAELS ÖPPNA GRÄNSER
Organisationen Ship to Gaza har samlat ihop hundratals aktivister som ska skickas till Gazaremsan tillsammans med en del förnödenheter och utrustning. Men
till skillnad från FN väljer man att inte använda den enklaste och snabbaste rutten för hjälpsändningen – dvs landvägen genom Israels öppna gränsövergångar till Gaza. Där skickas dagligen in långt större hjälpleveranser med exakt samma varor som dem som Ship to Gaza hittat plats för på sina båtar.

Henning Mankells medverkan sänker Ship to Gazas trovärdighet (LISA ABRAMOWICZ)
För närvarande pågår en stor mediekampanj vid namn Ship to Gaza, som är en del av Free Gaza Movement (FGM). FGM består av allsköns organisationer, bland annat den turkiska IHH som stödjer Hamas. I projektet Ship to Gaza deltar bl.a. den kristna hjälporganisationen Diakonia, författaren Henning Mankell liksom musikern Dror Feiler med sin organisation JIPF med kanske ett dussintal medlemmar.
Henning Mankell har i ett tal på Södra teatern i augusti förra året förklarat att han anser att Israel aldrig skulle ha etablerats och att det borde avvecklas som den "apartheidstat" i likhet med Sydafrika den är. Han talar i ordalag som att "judarna kom med blodiga ess" efter andra världskriget och tvingade igenom sin statsbildning på världen. Texten står i Ship to Gazas hemsida http://www.shiptogaza.se/sv/henning-mankell-om-gazaLikaså försvarade Mankell då självmordsbombningar som "motstånd" fast han nyligen i en intervju i SvD säger att han gråter över dem. Tala om hyckleri!

Ledare: Diakonias dubbla skeppsbrott

Israel prepares for protest flotilla

Inga kommentarer: