måndag 6 september 2010

Insändare i Hufvudstadsbladet

Med anledning av Olav S. Melins kolumn i Hufvudstadsbladet sände jag följande insändare till tidningen. Insändaren publicerades 4.9.
-----------------------------------------------
Olav S. Melin försöker i sin kolumn (HBL 1.9.) ge intryck att att det skulle ha sina risker att kritisera Israel. Men när Amnesty ordförande Frank Johansson kallar Israel för en skurkstat är det inte fråga om kritik utan svartmålning.
Johansson håller i en intervju med Jerusalem Post fast vid vad han skrivit och har inget att invända mot den engelska översättningen "scum state".
På en direkt fråga om det enligt Johanssons finns andra skurkstater än Israel kunde Johansson inte nämna några. Att på detta sätt utpeka Israel som den enda skurkstaten i världen är ett sätt att ifrågasätta Israels existensberättigande, att avlegalisera Israel.

Judarna har i århundraden drömt om att få återvända till sitt land. I dag är detta inte någon romantisk syn som Melin påstår utan kalla fakta. Judarna har återvänt och de har byggt upp en egen stat. Mycket behöver ännu förbättras men redan nu står landet på en helt annan nivå än sina grannstater när det gäller fungerande demokrati, mänskliga rättigheter, utbildning och ekonomi.

Melin skriver i sin avslutning att det är Israel som bär ansvaret för den katastrofala utvecklingen i Mellanöstern.
Iran som vill utplåna Israel, arabländer som vägrar erkänna staten Israel och rullar ut röda mattan när terrorister kommer på besök, palestinska myndigheter som glorifierar terrorister och envist håller fast vid att hela området mellan Medelhavet och Jordan tillhör dem, alla dessa har tydligen inget ansvar. Melin sällar sig genom detta påstående till samma grupp som Johansson.
Tony Blair yttrade några tänkvärda ord senaste vecka: "Att avlegalisera Israel är en skymf inte bara mot israeler, utan mot alla delar av mänskligheten som delar en fri och självständig människas värderingar...
Det bästa svaret till dem som försöker avlegalisera den judiska staten finns i själva karaktären av Israel, i öppenheten, ärligheten och kreativiteten...
Frågan om avlegalisering handlar inte bara om ett öppet förnekande av Israels rätt att existera. Det handlar också om fördomar som inte tillåter att Israel har en åsikt som man borde lyssna till."(Jerusalem Post 25.08)
Daniel Brunell

Inga kommentarer: