onsdag 29 juni 2011

Insändare i Österbottens Tidning:Sjöblockaden av Gaza

I en artikel i ÖT beskrivs båtkonvojen som har för avsikt att bryta Israels helt lagliga sjöblockad av Gaza som en "hjälpkonvoj". Men konvojen har ingenting med humanitär hjälp att göra utan det är fråga om en provokation mot Israel med politiska förtecken. FN:s generalsekreterare har avrått från att försöka bryta sjöblockaden och uppmanat till att använda de lagliga sätt som finns för att föra in förnödenheter till Gaza.
Internationella hjälporganisationer har också konstaterat att det inte råder någon humanitär kris i Gaza.
Hjälporganisationer kan fritt föra in mateial till Gaza via Egypten eller Israel efter att lasten kontrollerats. Från Israel kör dagligen 250-280 lastbilar med varor till Gaza.
Israel har beslagtagit flera fartyg som försökt smuggla in vapen till Hamas, därför kommer man också att stoppa och undersöka de fartyg som nu är på väg mot Gaza.
Wolff Heintschel von Heinegg,expert på internationell- och havsrätt, säger i en intervju för Zeit Online att eftersom Israel infört en laglig sjöblockad av hamen i Gaza har man rätt och skyldighet att stoppa och undersöka alla fartyg som är på väg till Gaza, även på internationellt vatten.
http://israelnyheter.blogspot.com/2011/06/blockaden-av-gaza.html
http://idfspokesperson.com/2011/06/27/how-to-deliver-to-goods-to-gaza/ ( denhär länken ströks av ÖT)

Daniel Brunell

Inga kommentarer: