söndag 18 september 2011

PLO förklarar fördelarna med ett FN-erkännande

PLO:s chefsförhandlare Saeb Erekat förklarade i en intervju för jordanska tidningen Ad-Dustour vad palestinierna har att vinna på ett FN erkännande.
Det är helt klart att palestiniena inte ser ett erkännande i FN som ett steg i riktning mot fred med Israel utan som ett steg i kampen mot Israel.
Förutsätningarna för att fortsätta kampen skulle bli bättre efter ett erkännande anser man.

Erekat förklarar fördelarna med FN-erkännande:
- Palestina inom 1967 års "gränser" med Jerusalem som huvudstad skulle bli en stat under ockupation av en annan medlem av FN och israelerna skulle inte längre kunna säga att dessa områden är omtvistade territorier,
-Förhandlingar med Israel skulle härefter bara fokusera på att fastställa en tidsplan för ett israeliskt tillbakadragande.
- Det palestinska folket skulle ha rätt till självbestämmande.
- FN: s konventioner skulle tvinga alla medlemmar att hjälpa ett land (Palestina) som är ockuperat av en av medlemmarna.
- Palestina skulle få tillgång till alla FN-organ, såsom t.ex. internationella brottmålsdomstolen.
-Status för palestinska fångar i Israel skulle förändras och de skulle efter FN: s erkännande av en palestinsk stat bli "krigsfångar".
Erekat tillägger också att: "Konflikten med Israel kan inte avslutas utan "rätten att återvända" för flyktingar och återlämnandet av de palestinska fångarna till sina familjer och folk.
(Vilket betyder att Israel skall bli ett arabiskt land och att de som mördat judar skall frisläppas.)

Barak meets Fayyad in attempt to prevent UN statehood bid

Hamas premiärminister Haniyeh fördömer PLO:s och de palestinska myndigheternas planer på att söka FN:s erkännande och FN-medklemskap utan att ha konsulterat alla palestinska grupperingar.
Haniyeh säger att Hamas nog stöder att man etablerar en palestinsk stat på vilken del av det palestinska området som helst men utan att man ger upp kravet på hela Palestina (Israel) och utan att man erkänner Israel.
Haniyeh betonar också att ingen har rätt att ge upp flyktingarnas krav på att få "återvända" till de israeliska områdena och att "motstånd" (ordet används för att bl.a.beskriva terrordåd) i alla dess former är det rätta sättet befria "vårt land" .

Haniyeh slams PA's UN state bid as 'political tampering'

Inga kommentarer: