söndag 16 oktober 2011

Granskning av Abbas tal till FN:s generalförsamling

När Mahmoud Abbas höll sitt tal inför FN:s generalförsamling den 23 september var det naturligtvis ett tal vinklat för att ge en så positiv bild av palestinierna som möjligt och för att väcka omvärldens medkänsla.
Talet innehöll överdrifter och rena lögner till den grad att bl.a. nyhetsbyrån AP publicerade en faktakoll av talet.
Det i sin tur ledde till att Fatah publicerade en skarp protest mot AP:s tillvägagångssätt (med ännu fler lögner).
Att Abbas överdrev och inte höll sig till sanningen är inte så överaskande men det är intressant att se vilka saker han enligt AP förvanskade.

Abbas kallade Israel kontroll över områden som Palestinierna gör anspråk på för sin egen stat för "den enda ockupationen i världen".
AP påpekar att det finns många andra folka som kan hävda att de lever under ockupation och nämnder exempel som Tibet, Kashmir, kurder, basker och tjetjener.

Abbas kallar palestinska fångar i israeliska fängelser för samvetsfångar.
AP konstaterar att de flesta palestinska fångarna är fängslade på grund av inblanding i våldsdåd.

AP konstaterar att Abbas inte erkänner judarnas historiska koppling till landet. Abbas hänvisar till området som Mohammeds och Jesus land. (I Fatahs kritik av AP kan man läsa att "Palestina visar stor respekt för alla folk och religioner som har passerat genom Palestina, inklusive assyrier, egyptier, greker och romare." Men inget om judar!)

Abbas förklarade att palestinierna tror på fred och anklagade upprepade gånger Israel för att vara ett hinder för nya fredsförhandlingar.
AP konstaterar att palestinierna inte accepterade de fredsavtal som erbjöds 2000 och 2008 där de skulle ha erhållit i stort sett alla de områden som de kräver.

Läs mera här:
FACT CHECK: Abbas presents disputed narrative

Fisking Abbas' speech at the UN

Inga kommentarer: