måndag 7 november 2011

Österbottens Tidning gjorde det igen

När palestinska fångar frigavs i utbyte mot israeliske soldaten Gilad Shalit publicerade Österbottens Tidning en artikel där förhållandena i israeliska fängelser beskrevs som omänskliga och fångarna sades leva i avsaknad av grundläggande mänskliga rättigheter.
Samtidigt kunde man i israelisk media ta del av hur en av de frigivna palestiniena sade sig hoppas kunna slutföra sina universitetsstudier som han påbörjat i fängelset.
I dagens ÖT finns en nyhetsnotis om Israels bordning av två båtar som i fredags försökte bryta sjöblockaden av Gaza. Enligt israeliska tidningar bordades båtarna efter att de vägrat lyda order och ändra kurs, inget våld användes och ingen skadades i operationen.
 ÖT:s rubrik lyder: "Våldsam israelisk bordning". Om man läser notisen får man reda på att det våldsamma bestod i att "högtryckssprutor och vapen riktats mot aktivisterna". Uppgifterna baserar sig på telefonsamtal från aktionsledaren Fintan Lane. Inga uppgifter från israeliska myndigheter refereras.

Enligt Haaretz fanns det ingen last på fartygen.( Det är också vad kaptenen på en av båtarna svarar på israeliska flottans fråga om last: "No cargo". Från aktivisternas sida var det således enbart fråga om ett propaganda trick som gick ut på att tvinga israeliska flottan att borda båtarna för att få nyhetsbyråernas uppmärksamhet och sedan i pressmeddelanden ge en så dålig bild av Israel som möjligt.
Så länge som nyhetsmedia som TT-FNB- ÖT publicerar aktivisternas uttalanden kommer de att fortsätta med nya "försök" att bryta blockaden.

Det är beklämmande att ÖT så helt och fullt spelar aktivisternas spel att de till och med sätter en rubrik som inte på något sätt motsvarar verkligheten men ger en negativ bild av Israel. Det blir två liknande fall för ÖT inom några veckor.

Som jämföresle kan nämnas att Hufvudstadsbladet, som på intet sätt är känd för någon Israelvänlig linje, hade följande rubrik: Israeliska soldater bordade aktivistfartyg till Gaza
"Israeliska soldater har bordat två aktivistfartyg på väg till Gaza. Militären uppger att ingen har skadats. Fartygen styrs nu till Israel."
En saklig rubrik och inledning.


Varken HBL eller ÖT nämner att en FN utredning tillsatt av generalsekreteraren i höst klargjorde att Israels sjöblockad av Gaza följer internationell lag och Israel alltså har rätt att stoppa fartyg som försöker bryta blockaden.




Inga kommentarer: