måndag 23 april 2012

Palestinska ledningen splittrad

Senaste vecka sände Mahmoud Abbas ett brev till Israels premiärminister Netanyahu. De palestinska ledarna har i veckor talat om brevet som de högtidligt kallat "Modern till alla brev" där de skulle redogöra för sina förhandlingspositioner.
 Först var det meningen att president Abbas skulle överlämna brevet. Sedan bestämdes att premiärminister Fayyad skulle göra det, men när brevet slutligen överlämnades var det ledare av lägre rang, chefsförhandlare Saeb Erekat  och Majid Faraj som kom för att träffa premiärminister Netanyahu.
Brevet innehöll  veterligen inget nytt, Abbas kräver att Israel skall stoppa allt byggande i Judéen, Samarien och östra Jerusalem. Dessutom måste Israel acceptera  vapenstilleståndslinjen från 1949 (Abbas kallar den vanligtvis för 1967 års gräns) som gräns mellan Israel och en ny palestinsk stat samt frige palestinska fångar.
Om Israel går med på palestiniernas krav kan de tänka sig att återuppta fredsförhandlingarna.
Det är alltså samma gamla ramsa som Abbas upprepat gång på gång.
Netanyahu har lovat att svara på brevet inom ett par veckor. Antagligen kommer Netanyahu att hålla fast vid sin ståndpukt: Förhandlingar skall inledas utan förhandsvillkor och det är han beredd att göra genast.
Det ser alltså inte ut som om brevet skulle ha någon inverka på fredsförhandlingarna ( eller avsaknad av förhandlingar).

Däremot verkar Fayyads vägran att leverera brevet  ha fått till stånd ett gräl mellan Abbas och Fayyad rapporterade  Al Quds Al-Arabi idag.
Abbas vägrar ha någon kontakt med Fayyad skriver tidningen.
 Abbas, Fayyad in spat over letter to Netanyahu  (Jerusalem Post)

 Top Palestinian leaders Abbas, Fayyad reportedly cut all contact with each other (Haaretz)

Inga kommentarer: