torsdag 14 februari 2013

"Du har 15 minuter att packa" - Rivning av bostäder i Ma'aleh Rehavam

Israelisk militär och polis förstörde igår 9 byggnader i den judiska utposten Ma’aleh Rehavam.("utpost" = liten bosättning som vanligtvis saknar byggnadstillstånd)
Av de nio byggnaderna som förstördes onsdag morgon var fyra bebodda. Högsta domstolens ordförande Asher D. Grunis utfärdade senare på dagen ett tillfälligt förbud mot att riva eller evakuera utposten.
Oberoende av om man sympatiserar med bosättarna eller inte kan det vara intressant att läsa följande artikel som beskriver händelsen ur Miryam Tagers synvinkel: Family given 15 minutes to pack before home razed
Miryam som är gravid i nionde månaden satt och åt frukost med sina två små flickor när säkerhetsstyrkorna anlände och meddelade att byggnaden kommer att rivas."Du har 15 minuter att packa, ta det som är viktigt och gå iväg!" fick hon höra.
Miryams man Meir hade redan hunnit bege sig till Jerusalem där han studerar. När han fick ett telefonsamtal om vad som höll på att hända försökte han återvända med sin motorcykel, men stoppades av  säkerhetsstyrkor som meddelade att området nu var ett stängt militärområde.
Meir körde då en omväg via en palestinsk by, gick sista biten, och lyckades ta sig hem. (Ibland förvånas jag över hur ineffektiv världens mest effektiva armé kan vara.)
Paret Tager säger att de var medvetna om att utposten saknade byggnadstillstånd när de flyttade dit men att de hade trott att saken var av teknisk natur och skulle lösas.
Nu ställs paret inför frågan: bygga nytt eller inte?
Läs artikeln här:
Family given 15 minutes to pack before home razed

Det finns i Israel en grupp extremister som kallas för "prislappsvandaler". Varje gång israeliska myndigheter försöker avveckla, riva eller evakuera olagliga bosättningar svarar "gruppen" med att vandalisera arméns eller arabers egendom.
Som svar på rivningen i Ma'aleh Rehavam målades Davidsstjärnan på tio gravstenar på en muslimsk gravgård i Jerusalem följande natt.

Man kan bara konstatera, vandalism hjälper ingen utan skadar alla parter.

Inga kommentarer: