onsdag 24 januari 2018

Kerrys knivhugg i ryggen på Trump

Sedan USA erkände att Jerusalem  är Israels huvudstad har palestinierna vägrat träffa representanter för Trump administrationen. Nu verkar det som om de i stället skulle ha kontakter med den gamla Obamaadministrationen, det vill säga förre utrikesminister John Kerry.
Om tidningsuppgifterna håller streck har Kerry träffat en av Abbas närmaste medarbetare, Hussein Agha, i London.
Kerry verkar göra vad han kan för att sabotera Trumps fredsplan och sände ett budskap till Abbas att han skall vara stark och spela tid, inte ge upp och inte ge efter för Trumps krav.
Kerry föreslog också att palestinierna skall presentera en egen fredsplan och lovade att han kommer att hjälpa dem och arbeta för att omvärlden skall stöda deras plan.
Kerry uppmanade Abbas att inte kritisera USA utan Trump personligen.
Kerry lät också förstå att Trump inte kommer att finnas någon lång tid i Vita huset, han kanske är borta redan om ett år.
Och vem skall efterträda Trump? Jo enligt Kerry är det naturligtvis John Kerry, han överväger allvarligt att ställa upp i nästa val.
Kerry lyckades som utrikesminister inte trots hårt arbete uträtta något i Israel/Palestina konflikten, . Nu verkar det som om han skulle satsa på att förstöra det för sin efterträdare.
Att en före detta utrikesminister skulle agera på det här sättet låter otroligt.

Samtidigt som Kerry då gör vad han kan för att förmå Abbas att inte samarbeta med Trump och inte förhandla om den fredsplan som USA säger sig vara villig att presentera är arabiska ledare betydligt positivare.
Jordaniens kung Abdullah II såg i Davos  nya förhandlingar som en möjlighet ifall bara den goda viljan finns hos parterna. Saudiarabiens utrikesminister Adel bin Ahmed Al-Jubeir sade att vi måste vänta på USA:s förslag och därefter kan det vara möjligt att återuppta förhandlingarna trots krisen efter Trumps erkännande av Jerusalem.

KERRY TO ABBAS CONFIDANTE: 'STAY STRONG AND DO NOT GIVE IN TO TRUMP'

ARAB LEADERS: WE CAN RESUME PEACE TALKS DESPITE JERUSALEM CONTROVERSY

Inga kommentarer: