måndag 28 januari 2019

Förföljelse av kristna

Vi har firat Förintelsens minnesdag och påmints om den ondska som tog sig uttryck i att omkring 6 miljoner judar dödades i Europa för ungefär 80 år sedan, bara för att de var judar.
Förföljelsen och hatet mot judarna fortsätter ännu i dag, också i Europa.

Men samma ondska tar sig uttryck också i förföljelse av kristna. Enligt Open Doors årliga rapport (World Watch List 2019) har närmare 250 miljoner kristna utsatts för allvarlig förföljelse under det senaste året.
Enligt rapporten dödades under året som gick 4 305 kristna på grund av sin tro och 1 847 kyrkor attackerades. Siffrorna baserar sig på bekräftade fall, vilket innebär att mörkertalet kan vara stort.
Open Doors säger att  i de 50 länder som listas i WWL är den totala befolkningsmängden 5,07 miljarder. Av dem uppgår antalet kristna uppskattningsvis till 736 miljoner (14,5 procent). Av dessa 736 miljoner kristna anses fler än 245 miljoner (33,3 procent) vara utsatta för allvarlig, mycket allvarlig eller extrem grad av förföljelse, enligt den gradering som används i WWL.

De förföljelser som kristna utsätts för är alltså allvarliga och omfattande.
Över 4000 kristna dödades på grund av sin tro, var finns reaktionerna i den "kristna" västvärlden? Har någon hört politiska ledare kräva ett omedelbart slut på förföljelserna?
Har det ordnats demonstrationer och protester mot detta dödande?
Tyvärr är den "kristna" västvärlden väldigt tyst och försiktig när det gäller att försvara kristna som förföljs, främst i de muslimska staterna men också i andra stater som Indien och Kina.

När det gäller islam så arbetar de muslimska staterna hårt för att man i västvärlden inte ens skall få kritisera islam.
Någon liknande verksamhet från "kristna" stater känner jag inte till. En verksamhet som kräver att kristna i muslimska stater skall respekteras.
En av orsakerna till detta är antagligen att jag måste sätta "kristna" stater inom citationstecken. Europa består ju inte egentligen längre av kristna stater utan av stater som starkt påverkats av kristendomen. För många är kristendomen inte längre viktig, bara en religion bland andra.Kristna som lider i främmande länder betraktas inte som bröder och systrar. Det anses tydligen inte vara viktigt att försvara dem på något sätt.

Risken för att det avkristnade Europa helt kommer att glömma bort de kristna som förföljs är uppenbar. Samtidigt är risken stor att man kommer att ge efter för de muslimska staternas krav och mer eller mindre förbjuda kritik av islam.

Den enormt stora skillnad som finns i värdegrunden mellan de muslimska staterna (som grundar sig på sharialagen) och mellan Europa (som långt grundar sig på Bibeln) borde vara en väckarklocka för alla. Muslimer kan flytta till Europa och bli relativt väl emottagna, infödda kristna i muslimska länder blir utsatta för förföljelse på grund av sin tro.

WORLD WATCH LIST (English)

FÖRFÖLJELSEN MOT KRISTNA
VAD ÄR WORLD WATCH LIST?

De tjugo länder där förföljelsen är värst:
Nordkorea
Afghanistan
Somalia
Libyen
Pakistan
Sudan
Eritrea
Jemen
Iran
Indien
Syrien
Nigeria
Irak
Maldiverna
Saudiarabien
Egypten
Uzbekistan
Myanmar
Laos
Vietnam


Inga kommentarer: