Österbottens Tidning publicerade 7.5. en artikel från TT-AFP som behandlade veckoslutets strider mellan Israel och terrororganisationerna Hamas och Islamsk Jihad i Gaza.
Jag vill kommentera några saker som artikeln tog upp och några saker som den utelämnade.
- Fotot som illustrerar artikeln som täcker en halv sida visar "ett israeliskt luftangrepp mot Gaza stad".
Jag vet inte om bilden och bildtexten är ÖT:s val eller nyhetsbyråernas men
detta är en linje som funnits i ÖT under åratal: foton visar nästan alltid Israel som angripare, aldrig som offer. (Det finns möjligtvis ett par undantag). Journalisterna har rätt att välja vilken bild de vill men det är såhär de väljer.
Det finns ett stort urval bilder på förstörda israeliska civila byggnader och fordon som visar vad terroristorganisationerna ställt till med men det intresserar inte, det är israeliska angrep som skall synas på bild.
- Det förblir i artikeln oklart mellan vem striderna stått. Israel nämns men på andra sidan nämns endast "palestinska extremister".
Ändå är det helt klart att Israel försvarat sig mot raketbeskjutning från terroristorganisationerna Hamas och Islamsk Jihad. Hamas som styr över Gaza bär huvudansvaret men Islamsk Jihad var den grupp startade striderna.
Hamas betraktas av EU som en terroristorganisation och det borde inte vara svårt för journalister att klart peka ut och definiera vem som utfört raketbeskjutningen.
- Artikeln nämner att varningssirenerna som ljöd konstant under helgen tystnat i och med vapenvilan.
Det nämns inte att sirenerna ljudit i Israel. För den som inte känner till händelseutvecklingen kan det förbli oklart att invånarna i flera israeliska städer upprepade gånger tvingades söka sig till skyddsrum.
- Upptrappningen började i lördags sägs det i artikeln utan någon vidare förklaring.
Redan i mitten av senaste vecka hotade Islamsk Jihads ledare med attacker mot Israel bland annat för att störa förberedelserna för Eurovisionssångtävlingen som hålls nästa vecka i Tel-Aviv. På fredagen sköts två israeliska soldater i en gränspatrull vid Gazagränsen ( de skadades men kommer att klara sig). Israel besvarade eldgivningen och två medlemmar i Islamsk Jihad dödades. Terrororganisationernas påstod att detta var en israelisk provokation och påbörjade den massiva raketbeskjutningen.Händelseutvecklingen som startade på fredag har gång på gång rapporterats i israeliska tidningar men TT-AFP utelämnar den.
-Artikeln nämner att knappt tio av de dödade palestinierna är "palestinska upprorsmän".
Det är en mycket märklig omskrivning av verkligheten. De"palestinska upprorsmännen" är medlemmar i terroristorganisationerna Hamas och Islamsk Jihad. Av någon orsak kan inte journalister nämna Hamas och Islamsk Jihad vid namn eller kalla deras medlemmar för terrorister. Det försvårar för läsarna att få en riktig uppfattning av händelserna. Det är inte fråga om några enstaka upprorsmän utan organiserade terrorister.
(Islamsk Jihad har meddelat att 8 av dess medlemmar har dödats och Hamas uppger att 3 dödats = 11 vilket inte är knappt tio)
- Artikeln påstår att "Gaza anklagar Israel för att ha dödat en gravid kvinna och ett barn..." Helt riktigt säger artikeln att Israel dementerat uppgiften.
Men det är inte Gaza som anklagar Israel utan uppgiften kommer uttryckligen från hälsovårdsmyndigheterna i Gaza vilket är en myndighet som styrs av terroristorganisationen Hamas och vars trovärdighet är lika med noll (flera falska nyheter har spridits därifrån). Islamsk Jihad har enligt Jerusalem Post bekräftat att det var de som förorsakade barnets och kvinnans död.
När IDF däremot bestämt dementerar en uppgift brukar de vanligtvis veta vad de pratar om.
Man kan fråga sig varför en nyhet vars trovärdighet är ifrågasatt publiceras.
Det nämns också att en fyramånadersbebis dödats i Gaza (källan anges inte, bara att Israel inte kommenterat saken).
Tre palestinska dödsfall beskrivs alltså lite närmare trots opålitliga källor men israeliska döda eller skadade presenteras inte med ett ord trots att pålitliga uppgifter finns tillgängliga. (4 döda och många skadade, även allvarligt)
- Det talas i artikeln och i bildtexten om att Israel utfört flyganfall, luftangrepp och beskjutit mål i Gaza men som jag redan nämnde, det finns ingen motpart som agerat. Raketer har bara avlossats mot Israel (passiv form).
Eftersom man i artikeln vägrat namnge terroristorganisationerna som skjutit närmare 700 raketer och granater mot israeliska samhällen blir också målen för de israeliska angreppen otydlig. Man talar bara om "mål i Gaza". Men de israeliska attackerna riktade sig specifikt mot mål som tillhörde Hamas och Islamsk Jihad i motsats till Hamas och IJ:s attacker som riktade sig mot civilbefolkningen i Israel. (Hamas nämns en gång i artikeln då man återger vad israeliska källor sagt)
- Artikeln avslutas med ett citat av USA:s president Trump och han påstås till hundra procent stöda Israels åtgärder.
Däremot citerar man inte FN- och EU-källor som klart och tydligt fördömt och krävt att palestinierna upphör med raketbeskjutningen mot den israeliska civilbefolkningen. Trumps Twitterskrivande har antagligen inte så hög trovärdighet bland läsarna vilket däremot uttalanden från FN och EU ledare möjligtvis har, men det är Trump man väljer att citera.
Eller varför inte citera vår egen utrikesminister som på Twitter skrev: "Raketbeskjutningen måste upphöra..."
Jag anser att man har rätt att ställa höga krav på opartiskhet, objektivitet och klarhet på nyhetsbyråer som TT-AFP som förmedlar nyheter till andra. Enligt min åsikt uppfyller inte den artikel jag nu behandlat det jag förväntar mig av seriösa nyhetsförmedlare men eftersom den skrivits och publicerats delar tydligen inte alla min åsikt.
Jag vill påpeka att den här artikeln inte alls hör till de värsta man kan stöta på. Vid en första genomläsning verkar den helt saklig men när man börjar se på vad som finns med och vad som lämnats bort blir det en "intressant" vinkling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar