söndag 21 april 2024

Kommentar till ledare i Kyrkpressen

 Jan-Erik Andelin skrev en ledare i Kyrkpressens senaste nummer med rubriken 

I Gaza går Herodes igen. Jag kommenterar den här under.


Andelin  påstår att Israels militär har dödat 33.000 palestinier i Gaza. Det är uppgifter från terroristorganisationen Hamas som ingen kan bekräfta. Oberoende av om antalet är rätt eller fel så är dödsoffren en följd av kriget mellan Hamas och Israel. Hamas raketer, bomber och kulor dödar också. Därför kan man inte beskylla Israel för alla dödsoffren.

Israel har evakuerat en stor del av Gazas befolkning till Rafahområdet, bort från de värsta krigsområdena. Det visar att Israel vill skydda civila och omvärlden borde rimligtvis se det som något gott i allt det onda. Israel planerar också att flytta på befolkningen igen innan man inleder en större operation i Rafah även om det kommer att vara mycket utmanande.
 
Andelin säger att hjälparbetare aldrig sett något liknande det som händer i Gaza. Det måste i så fall vara väldigt oerfarna hjälparbetare. FN gav i slutet av mars en rapport om läget i det krigshärjade Sudan. Enligt rapporten är Sudan en av de värsta humanitära kriserna i mannaminne, man uppskattar att inom de närmaste månaderna kommer 222.000 barn att dö av undernäring. I Sudan finns 8 miljoner flyktingar 18 miljoner lider av akut matbrist (28 miljoner i hela regionen).  Rapporten nämner massgravar, gruppvåldtäkter och urskillningslösa attacker i tätbefolkade områden. Dödsoffrens antal är lika osäkra som i Gaza men i en massaker i staden Geneina uppges över 10.000 människor ha dödats. Allmänheten, media och politiker är relativt oberörda, man kan  inte beskylla Israel för eländet och då väcker det inget större intresse.
 
Arabstater från Saudiarabien till Marocko har slutit fred med Israel påstår Andelin. Saudiarabien har inte slutit fred med Israel. Det är bara Egypten, Jordanien, Sudan, Marocko, Förenade Arabemiraten och Bahrain som har diplomatiska förbindelser med Israel. 
 
I dag är palestinierna ensamma, desperata och radikaliserade, skriver Andelin. 
Iran stöder dem ekonomiskt, med militärutbildning och vapen. Qatar stöder dem ungefär på samma sätt och Turkiet ser sig enligt president Erdogan som en stor förkämpe för palestinierna och deras rättigheter. USA och EU staterna stöder årligen palestinierna med enorma summor och FN förser genom UNRWA flera miljoner ättlingar till de palestinska flyktingarna med bland annat hälsovård, skolgång och mat. Så ensamma, nej tvärtom,  palestinierna måste  vara en av de folkgrupper som fått mest stöd från omvärlden genom historien.
 
Det värsta med Andelins ledare är ändå att han väljer att skriva på ett sätt som upprätthåller och ökar hatet mot Israel och judarna. Tankarna går till Luthers ord om "judarna som ett blodtörstigt och hämndlystet folk som inbillar sig att de är Guds folk och måste mörda hedningarna", eller till lögner om onda judar som förgiftar brunnar och dödar barn för att använda deras blod i det osyrade brödet.
"I sin blinda hämnd verkar Israel", "de har gått över alla gränser", skriver Andelin, han vill också precis som Luther att de kristna skall tvinga judarna till något ("sluta döda" ).
 
Om man ens lite känner till fakta, så vet man att kriget handlar om att förhindra Hamas från att upprepa attacken från 7 oktober, vilket Hamas ledare lovat att göra. Det handlar om att göra slut på Hamas förmåga att med raketer beskjuta israeliska städer. Raketbeskjutningen har pågått i mer än 15 år, vilket betyder att det finns en generation israeliska barn som under hela sin uppväxt, dygnet runt, har tvingats vara beredda att söka sig till skyddsrum med några sekunders varsel.
Det handlar om att få de kidnappade israelerna frigivna och det handlar märkligt nog också om att befria palestinierna i Gaza från Hamas terrorvälde.
Enligt uppgifter från USA är det Hamas som de senaste månaderna vägrat gå med på en vapenvila.
 
Andelin gör en mycket osmaklig koppling mellan Herodes barnamord och de dödade barnen i Gaza. Ännu osmakligare blir det när han fortsätter med en uppmaning till kristna att tvinga Israel att sluta döda.
Barnen i Gaza är inte måltavla för Israel, de är oskyldiga offer i ett krig som Hamas startade och upprätthåller genom att vägra gå med på en vapenvila. Att barn dör är tragiskt, men hur okänsligt det än låter så är det vad som händer i krig. Krig är alltid grymt. När Hamas dessutom gärna offrar barnen blir det svårare än vanligt att skydda dem och andra civila.
 
Andelin kunde däremot med rätta ha kopplat Herodes barnamord till Hamas attack den 7 oktober.  Hamas mördade barn, och de kidnappade barn, bl.a. Ariel och Kfir Bibas som var 4 år respektive 9 månader gammal i  oktober. Den yngre har alltså snart suttit halva sitt liv i fångenskap någonstans i Gaza.
 
Här kunde en uppmaning till  kristna ha varit på sin plats, att be och verka för att Hamas tvingas sluta döda och tvingas släppa de kidnappade israelerna.
Men nej, i Andelins ögon är det Israel som är ond och hämndgirig. Israel skall av kristna tvingas till att sluta döda, i praktiken sluta försvara sig och sina medborgare.
 
Det är mycket sorgligt och beklagligt att journalister och tidningar använder ett språk som för tankarna till gamla antisemitiska lögner. Det är välkänt att antisemitismen ökat markant under de senaste månaderna efter Hamas attack och massaker den 7 oktober. Därför borde media inse sitt ansvar: sprid inte lögner, sätt saker i deras rätta proportioner och förklara vad som egentligen händer i stället för att anklaga Israel för saker de inte gjort.

Inga kommentarer: