måndag 29 oktober 2007

Hur skall Israel försvara sig?

Eftersom raketbekjutningen från Gaza mot Israel har fortsatt och till och med ökat har Israel börjat skära ner på bl.a. bränsleleveranser till Gaza. Detta för att visa att raketbekjutningen kostar och inte för med sig något gott för palestinierna.
EU var snabb med att varna Israel för att inte använda kollektiv betraffning mot de 1,5 miljoner palestinierna i Gaza. "Jag tror inte att kollektiv betraffning är en lösning" sade EU kommissionär Benita Ferrero-Waldner i Jerusalem. Israel anser inte att åtgärderna faller under begreppet kollektiv bestraffning utan säger att det är fråga om försvarsåtgärder. Israel har ingen skyldighet att förse Hamas, som härskar i Gaza, med bränsle och förnödenheter för tillverkning och transport av raketer.
Benita Ferrero-Waldner kan ha rätt i att detta inte kommer att lösa några problem. Men hur skall Israel lösa problemet med daglig raketbeskjutning av civila mål inne i Israel? Om inte Hamas tar sitt förnuft till fånga, vilket är yttterst osannolikt, kommer Israel förr eller senare att bli tvungen att företa en stor militäroperation mot terrorinfrastrukturen i Gaza.
Orsaken till att man inte redan gjort det är antagligen att operationen måste vara långvarig och den kommer att kosta många liv på båda sidorna.
Operationen kommer naturligtvis att fördömas av EU, "en militäroperation är inte lösningen på problemet" kommer vi att få höra. Det kanske till och med är sant. Men frågan återstår: Vad skall Israel göra? Vad kan en stat göra som dagligen angrips? Vad är en stat skyldig att göra för att försvara sina medborgare? Hur skall man strida mot en fiende som inte bryr sig om några regler, som inte bara angriper civila mål på motståndarsidan utan också medvetet utsätter den egna civilbefolkningen för fara?
Läs mera i Haaretz och Jerusalem Post
Läs om hur Hamas befäster gränsen mot Israel

Inga kommentarer: