fredag 13 juni 2008

Arbetsolycka för Hamas

Åtta personer dog i bombexplosionen i Gaza som jag nämnde om igår, bland dem en liten flicka. Explosionen har inte skapat några rubriker som jag sett. Det är nu klart att det var förberedelserna inför en självmordsattack som gick fel och explosionen inträffade i en Hamasmedlems hem.
Händelsen visar ännu en gång att Hamas inte bryr sig om civilbefolkningens trygghet och använder civila byggnader för militära operationer.Det verkar också som om palestinska barns död inte är någon nyhet om inte Israel kan beskyllas för dödandet.
Jerusalem Post: 'Gaza blast caused as gunmen prepared for martyrdom op'

Trots allt fortsätter försöken att få tillstånd en vapenvila mellan Hamas och Israel med hjälp av Egypten.
I Israel fruktar man att Hamas försöker genomföra en större terrorattack innan vapenvilan träder i kraft för visa sina muskler och få " sista ordet".
Israel seeks truce after rocket barrage

I en artikel analyserar Khaled Abu Toameh hur de inre motsättningarna inom arabvärlden och bland palestinierna försvårar förhandlingarna om en vapenvila. En del av Fatah skulle föredra att Israel gick in i Gaza och krossade Hamas, därmed skulle Fatahs makt växa.
Syrien ser inte med blida ögon på Egyptens försök att förhandla fram en vapenvila och Saudi-Arabien och Qatar tävlar med Egypten om vem som är mest inflytelserik i regionen.
För att inte tala om Iran (som inte är ett arabland) som aktivt uppmanar till fortsatta strider.

Inga kommentarer: