måndag 29 december 2008

Media och Gaza

Israel gjorde för tre år sedan något för Gaza som ingen annan gjort. De drog bort alla sina trupper. De tvångsförflyttade alla judar bort från området. De gav befolkningen i Gaza möjlighet till självstyre och att visa om de är beredda att bygga upp ett samhälle som vill leva i fred med sina grannar.

Några exempel på hur media rapporterat om händelserna i Gaza.

Österbottens Tidning måndag 29.12. rubrik första sidan: "Israeliska stridsvagnar över gränsen"
ÖT:s internettidning "Israeliska stridsvagnar över Gazagränsen"
Detta är ren lögn, israeliska stridsvagnar har ännu inte gått över gränsen till Gaza.

Sid 9 har 4 foton, 3 visar palestinier som offer och demonstranter, 1 visar israeliska soldater.
Ingen bild av israeliska offer eller palestinska raketer. Ett exempel på medias "objektivitet".

I Yle nyheterna 20.30 söndag kväll intervjuades experten Tapani Hannikainen som gav sin syn på konflikten.
Som en orsak till att Hamas inte förlängde vapenvilan uppger han att palestinierna är frustrerade efter 40 år av ockupation. Men här blev det fel.
Gaza hörde före Första Världskriget till Ottomanska riket (Turkiet), sedan till Palestina Mandatet som förvaltades av Storbritannien, 1948 ockuperades området av Egypten, 1967 erövrade Israel området. Gaza har aldrig varit ett självständigt område, om de som förvaltat området skall kallas ockupanter har ockupationen inte pågått i 40 år utan i hundratals år. Varför skulle bara Israels förvaltning av området kallas ockupation?
Dessutom, och detta är viktigt att komma ihåg. Israel gjorde för tre år sedan något för Gaza som ingen annan gjort. De drog bort alla sina trupper. De tvångsförflyttade alla judar bort från området. De gav befolkningen i Gaza möjlighet till självstyre och att visa om de är beredda att bygga upp ett samhälle som vill leva i fred med sina grannar. Palestinierna tog inte vara på möjligheten utan Gaza förvandlades till ett terrornäste där palestinierna strider mot varandra och mot Israel.

Hannikainen sade vidare att Hamas är en organisation som tror på användningen av våld, men så tillade han av någon orsak "toki" också på fredliga medel. Jag vet inte vad han baserade sin åsikt på men såhär säger Hamas klart och tydligt i sin grundstadga artikel 13:
" Så kallade fredliga lösningar står i strid med Hamas principer. Det finns ingen annan lösning för den Palestinska frågan än jihad."

Inga kommentarer: