söndag 21 december 2008

Misslyckad Gaza rapport i ÖT

Tidningen Österbottens Tidning "misslyckades" totalt i sin rapport från Gaza i söndagens tidning.
Trots att Hamas sade upp eldupphörsavtalet i torsdags och därefter beskjutit Israel med tiotals raketer och granater lyckades ÖT i två rubriker, två inledningstexter samt en bildtext göra Israel till angripare. Detta är ett typexempel på hur man vinklar nyhetsförmedlingen, man tiger eller förringar den ena partens angrepp och gör stora rubriker av den andra partens handlingar. På dethär viset behandlas Israel ofta i nyhetsrapporteringen.
Nedan insändare jag skickat till ÖT:

Vinklad rubriksättning
Den 21.12. väljer ÖT att svartmåla Israel istället för att förmedla information. På fösta sidan finns rubriken: "Flygräd slutet på vapenvilan". På sid 5 skriker en stor rubrik: "Israelisk räd mot Gaza", sedan upprepas första sidans text att Israel dödat en palestinier och skadat tre personer.Bildtexten förstärker ytterligare budskapet när den påstår att den 6 månader långa vapenvilan efterföljdes av en israelisk flygräd.
I texten får man visserligen reda på att räden var riktad mot palestinier som höll på att avfyra raketer mot Israel men vinklingen till Israels nackdel i rubrikerna och inledningstexten är så våldsam att det inte kan rättas till med en sats i artikeltexten.
Texten är FNB:s men ÖT har ansvaret för utformningen av text och rubriker.
Fakta: Flygräden var inte slutet på vapenvilan,eftersom Hamas sagt upp vapenvilan redan tidigare.
Palestinierna har under hela vapenvilan sporadiskt skjutit raketer mot Israel. Under de senaste veckorna har det vissa dagar regnat flera tiotals raketer och granater över de israeliska gränssamhällena.Dessa attacker som är rena krigsförbrytelser eftersom de riktar sig mot civila har inte skapat några rubriker i ÖT. Däremot ger ÖT nu genom sin rubriksättning sken av att Israel brutit vapenvilan och attackerat Gaza. Om de senaste dagarnas offer och skador på den israeliska sidan skriver man inte ett ord.
Sedan vapenvilan tog slut fredag morgon fram till lördag kväll avfyrades 17 Kassamraketer och 24 granater mot Israel.En av granaterna träffade en ungdomsgård.Dessutom besköts jordbruksarbetare på kibbutz Nir Oz med handeldvapen. På söndagen fortsatte raket och granatbeskjutningen bl.a. mot städerna Sderot och Ashkelon.
Ashkelons borgmästare sade på söndagen att 30.000 skolelever inte har annat än sina pulpeter att ta skydd under när raketalarmet ljuder i staden."Vi kan inte fortsätta att spela rysk rulett på det här sättet" sade han och krävde att regeringen på allvar ingriper mot raketbekjutningen.
Daniel Brunell
Karleby

Mofaz calls for overthrowing Hamas
Several in shock as Kassams continue
'30,000 kids unprotected in Ashkelon'

Inga kommentarer: